τα self test
Με τα self test η δειγματοληψία θα γίνεται χαμηλά στη μύτη και όχι βαθιά,

Εν μέσω αντιδράσεων παραλήφθηκαν τα ατομικά τεστ κοροναϊού από τα φαρμακεία και στην Κρήτη. Στο Ν. Ηρακλείου διατίθενται για αρχή 20.000 τεστ

Τα τεστ δεν παρελήφθησαν σε ατομικές συσκευασίες – αυτό θα γίνει στις επόμενες παρτίδες είπε ο Β. Κοντοζαμάνης  – αλλά σε συσκευασίες των 25 που πρέπει να διαχωριστούν από τους φαρμακοποιούς.

Ο κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης

Σύμφωνα με τον Α. Σκουντάκη, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, τα φαρμακεία παρέλαβαν 20.000 τεστ (περίπου 75 το κάθε ένα από τα 280 φαρμακεία του νομού) ενώ υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες επιπλέον 20.000.

 

“Είναι αρκετά για αρχή”, είπε ο κ. Σκουντάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν ήταν αστοχία ή παράλειψη και ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι ήλθαν σε πακέτα των 25 και πρέπει να τα συσκευάζουν ένα, ένα οι φαρμακοποιοί.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα διατίθενται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ωστόσο θα υπάρχουν προς πώληση self test, για οποιονδήποτε πολίτη θέλει να τα χρησιμοποιήσει σπίτι του.

Το κάθε τεστ έχει χονδρική τιμή τα 3,5-5 ευρώ. Δεν είναι ακόμη γνωστό το τελικό κόστος για τον καταναλωτή.

Το self-test για τον κορωνοϊό είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία του rapid test, ενώ διαφέρει από τα υπόλοιπα επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας, ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι ξεκινά σήμερα, Πέμπτη,  η δωρεάν διάθεσή του από τα φαρμακεία.

Είπε επίσης ότι ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. «Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες», συμπλήρωσε.

Οι διαφορές με το rapid test

Τις διαφορές τους κατέγραψε ο καθηγητής Μανόλης Δερμιτζάκης ο οποίος έγραψε χθες: “Επειδή είδα πολλά δημοσιεύματα ανοησίες από το πρωί ότι στην Ελλάδα έγινε διανομή των ίδιων rapid test που κάνουν στο νοσοκομείο να σας πω ότι αυτό είναι λάθος.

Στη συσκευασία υπάρχει μια σημαντική διαφορα με τη λέξη “nasal” που δηλώνει πως η δειγματοληψία γίνεται χαμηλά στη μύτη κι οχι βαθιά όπως τα rapid tests που κάνουν τα διαγνωστικά κέντρα. Τα δυο κουτιά έχουν και λίγο διαφορετικό περιεχόμενο και διαφορετικές οδηγίες.

Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω φωτογραφία με τα κουτιά από τις δυο συσκευασίες. Η πάνω είναι τα rapid tests που κάνουν οι γιατροί. Η κάτω είναι αυτό που πήραμε σήμερα από το φαρμακείο στην Ελβετία να κάνουμε στο σπίτι.

Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει σε τέτοιες δύσκολες στιγμές”.