εμβόλιο

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας και το φάρμακο κατά του κοροναϊού, μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μάλιστα, έσπευσε να παραινέσει όσους φοβούνται, κάνοντας δεύτερες σκέψεις, για να πάνε να εμβολιαστούν σημειώνοντας ότι οι παρενέργειες είναι σπάνιες.

«Από τη μία έχουμε τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης, στην οποία βοηθά και το καλοκαίρι. Ο εμβολιασμός μπορεί να συγκρατήσει την μετάδοση. Οι εμβολιασμοί που θα έχουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν φτάνουν για να μας κρατήσουν για μεγάλο διάστημα» είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

Πρόσθεσε μάλιστα πως μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως το πισωγύρισμα που είδαμε πέρυσι το φθινόπωρο «αν συνεχιστεί με την ίδια ένταση και με ακόμη μεγαλύτερη ο εμβολιασμός. Επειδή άνοιξαν σχεδόν σε όλες τις ηλικίες οι εμβολιασμοί, βλέπουμε ότι καλώς πηγαίνουν και το κάνουν. Θα πρέπει να πείσουμε κι αυτούς που δεν πηγαίνουν. Αν φτάσουμε σε ένα 40% – 50% δεν θα φτάσει μέχρι τέλος Ιουνίου, θα μας φτάσει για το καλοκαίρι, όμως δεν θα μας πάει παραπέρα.

Πολύ μεγάλη ένταση στους εμβολιασμούς από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο

Άρα, θέλουμε πολύ μεγάλη ένταση από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, να εμβολιάσουμε τουλάχιστον ένα 25% ακόμα μέχρι τον Οκτώβριο. Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια να εξηγήσουμε σ’ αυτούς που δεν πηγαίνουν γιατί είναι μεγάλη υπόθεση να εμβολιαστούμε με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για να χτιστεί η ανοσία της κοινωνίας».

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα φάρμακο κατά του κοροναϊού με αφορμή τις κλινικές δοκιμές που ξεκινούν και στην Ελλάδα με το εισπνεόμενο φάρμακο από το Ισραήλ, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να έχουμε κάτι επαρκές κι αποτελεσματικό μέχρι το τέλος του έτους.

Τρίτη δόση και μαζικές παρενέργειες

Για το γεγονός ότι ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer, o κ. Δερμιτζάκης εξήγησε ότι «είναι ασφαλείς όσοι θα έχουν εμβολιαστεί, αλλά λόγω της μετάλλαξης, θα πρέπει να εμβολιαστούμε για να καλύψουμε το στέλεχος εκείνο που κυριαρχεί τη δεδομένη στιγμή. Μπορεί να προκύψουν στελέχη που να ξεφεύγουν κατά μέρος, γιατί εντελώς αποκλείεται να ξεφύγουν, από την προστασία από το εμβόλιο και μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε το νέο στέλεχος στην ανοσία που έχουμε κι όχι να το κάνουμε γιατί δεν είναι ασφαλές το εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει».

Μαζικές παρενέργειες και εμβολιασμός

Τέλος, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μαζικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό ύστερα από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια προϊστορία στα φάρμακα ή στα εμβόλια. Η πιθανότητα είναι μηδέν, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για χρόνιες παρενέργειες. Ο κόσμος δεν πρέπει να σκέφτεται το ακραίο σενάριο που δεν έχει βάση. Να σκέφτεται ο κόσμος ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν μακροχρόνια προβλήματα από τον κοροναϊό κι όχι από τον εμβολιασμό που είναι σπάνιο να νοσήσει κάποιος σοβαρά».