καρδιακή ανεπάρκεια - Ο διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Καρδιολογίας Φραγκίσκος Παρθενάκης
καρδιακή ανεπάρκεια
Αρχίζει σήμερα στη Χερσόνησο το ετήσιο συνέδριο της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ με περισσότερους από 350 συνέδρους

Καινοτόμες τεχνικές, πρωτοποριακές συσκευές και νέες φαρμακευτικές θεραπείες μπαίνουν στη φαρέτρα των γιατρών για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Από σήμερα μέχρι την Κυριακή, περισσότεροι από 350 ειδικοί στην καρδιολογία θα βρίσκονται στο Terra Maris στη Χερσόνησο συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με θέμα “Διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις στην καρδιολογία”.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Καρδιολογίας Φραγκίσκο Παρθενάκη, πρόβλημα καρδιακής ανεπάρκειας αντιμετωπίζει το 2% του γενικού πληθυσμού και το 10% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 70 ετών.

Ο κ. Φραγκίσκος Παρθενάκης
Ο κ. Φραγκίσκος Παρθενάκης

Ο κ. Παρθενάκης είπε στην “Π” ότι τα νέα φάρμακα βελτιώνουν την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Για την καταπολέμηση της χοληστερίνης, που είναι βασική αιτία για εμφράγματα και στεφανιαία νόσο, όταν οι στατίνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα, τώρα χρησιμοποιούνται μονοκλωνικά αντισώματα ειδικά στις περιπτώσεις που η αύξηση της χοληστερίνης είναι γονιδιακής αιτιολογίας.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πλέον χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές για την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας σε ηλικιωμένους, διαδερμικά, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση που είναι επικίνδυνη για αυτή την κατηγορία των ασθενών.

Σύντομα με νέες τεχνικές θα γίνεται και η αντικατάσταση της μητροειδούς βαλβίδας.

Το έμφραγμα πρέπει να αντιμετωπίζεται το πρώτο δίωρο

Να σημειωθεί ότι ετησίως 1.000 Κρητικοί παθαίνουν οξύ έμφραγμα και πολλοί απ’ αυτούς χρειάζονται επείγουσα στεφανιογραφία και επείγουσα αγγειοπλαστική με στεντ μέσα στο πρώτο δίωρο. Το 2018 έκαναν στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική εντός δύο ωρών 130 Κρητικοί που είχαν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

“Αυτοί οι άνθρωποι σώθηκαν” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρθενάκης τονίζοντας για μια ακόμη φορά πόσο κρίσιμο είναι να αντιμετωπιστούν σωστά εντός δύο ωρών.

Χρειάζονται κονδύλια για την ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων

Όπως έχει γράψει η “Π”, η Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ λειτουργεί σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα και έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των νοσοκομείων της Κρήτης αναφορικά με την καταγραφή του συνόλου των οξέων εμφραγμάτων, από τη  στιγμή που ο ασθενής θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

“Για να λειτουργήσει αυτή η εφαρμογή χρειάζονται κάποια κονδύλια και ελπίζουμε ότι θα βρεθούν, για να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε” είπε.