Η αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας, λόγω τουρισμού, ήταν κάτι αναμενόμενο, τονίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», κ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης.
Όπως αναφέρει «ο καθημερινός αριθμός 20 με 30 κρούσματα δεν είναι τραγικός απλώς πρέπει να μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση.
Τα κρούσματα που πιάνουμε στα σύνορα δεν πρέπει να προσμετρώνται στο συνολικό αριθμό όταν κάνουμε εκτιμήσεις για το πώς πάει η μετάδοση εσωτερικά ή όταν συγκρίνουμε με το Μάρτιο ή Απρίλιο. Για παράδειγμα, όταν έχουμε 58 κρούσματα από τα οποία 34 είναι στα σύνορα και 24 εσωτερικά, ο σημαντικός και συγκρίσιμος αριθμός είναι το 24».
Ο καθηγητής εξηγεί, επίσης, πως το να βλέπουμε πολλά κρούσματα στα σύνορα μπορεί να είναι και καλό. «Μπορεί, και μάλλον σημαίνει ότι τα στοχευμένα (όχι τυχαία δειγματοληπτικά) τεστ αποδίδουν καλά στο να πιάσουν αρκετά παραπάνω από τα τυχαία δείγματα που είχαμε αρχικά σχεδιάσει να κάνουμε.
Η κινδυνολογία και ο πανικός, και η λογική κρύο-ζέστη στο πώς ρυθμίζουμε την συμπεριφορά μας δεν είναι χρήσιμα. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα με βάση τα στοιχεία και μάλιστα με δυναμικό και ευκίνητο τρόπο.
Οι πολίτες πρέπει να έχουν μια σταθερή και ψύχραιμη αλλά προσεκτική συμπεριφορά πάντα, είτε τώρα, είτε αργότερα το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο. Δεν έχει νόημα να αλλάζει η συμπεριφορά μας ανάλογα με το ποσό «τρομάζουμε» από τον αριθμό των κρουσμάτων, διότι έτσι ο ιός θα πηγαινοέρχεται και μπορεί και τυχαία να χάσουμε τον έλεγχο με δυσάρεστες συνέπειες.
Μας προτρέπει να δείξουμε λίγη εμπιστοσύνη στην επιτροπή και τους ειδικούς. «Μας έφεραν ως εδώ, δεν τρελάθηκαν ξαφνικά και παίρνουν λάθος αποφάσεις να κάνουν λάθος εκτιμήσεις. Απλώς ζυγίζουν όλους τους παράγοντες όταν παίρνουν τις αποφάσεις τους.
Επομένως: όλοι κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες όταν είμαστε με άλλους σε εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να κρατηθούν οι αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και γενικά κάνουμε ό,τι μπορούμε ο καθένας από τη δική του πλευρά, πέρα και πάνω από τα μέτρα, να μειώσουμε τη μετάδοση. Η μετάδοση ή μη είναι αποτέλεσμα του συνόλου όχι ενός ανθρώπου και ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα να κρίνει και να κάνει παρατήρηση (και πρέπει να το κάνει) μόνο όταν και ο ίδιος κρατάει τα μέτρα.
Είναι στο χέρι μας, στο χέρι του καθενός μας ξεχωριστά και όλων μαζί, να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα από τον τουρισμό με ασφάλεια, αλλά και να ελέγξουμε τον ιό το φθινόπωρο. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν!», σημειώνει.