Η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη
Η ιατροδικαστής
κακοποιημένες γυναίκες
Ελπίδα Σπανουδάκη

Το δικό της μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών στέλνει η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου.

Ως γυναίκα, μητέρα, επιστήμονας και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος σε ζητήματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας η κ. Σπανουδάκη πήρε την πρωτοβουλία να στηρίξει με τον δικό της τρόπο γυναίκες που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις και ενδεχομένως φοβούνται να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

Η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη
Η ιατροδικαστής

Για όλο τον μήνα Νοέμβριο οι πόρτες του γραφείου της θα είναι ανοιχτές για τις γυναίκες που ζουν εγκλωβισμένες σε αυτόν τον εφιάλτη προκειμένου να τους παράσχει εντελώς δωρεάν συμβουλές, να τις καθοδηγήσει και όπου χρειαστεί να τους χορηγήσει την απαραίτητη ιατροδικαστική γνωμάτευση.

Τις καλεί να «σπάσουν» τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια είτε απευθυνόμενες στην ίδια είτε στις υπάρχουσες δομές που διαθέτει το Ηράκλειο.«Οι γυναίκες αυτές θεωρούν ότι φέρουν οι ίδιες την ευθύνη για όσα συμβαίνουν.

Διακατέχονται από ενοχικά σύνδρομα. Μιλάμε για γυναίκες όλων των ηλικιών και όλων των μορφωτικών επιπέδων. Πολλές σιωπούν γιατί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τα παιδιά τους, το οποίο είναι τραγικό λάθος.

Εγκλωβίζονται σε μία κατάσταση κατά την οποία κινδυνεύουν τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους. Μην διστάσουν λοιπόν να μιλήσουν. Μπορούν, κατόπιν ραντεβού, να χτυπήσουν την πόρτα του γραφείου μου για να τις συμβουλεύσω. Και να μην φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει η παραμικρή διαρροή».

Όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες καταγγελίες γυναικών που απευθύνθηκαν στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, οι 8 στις 10 γυναίκες είχαν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τον σύζυγό τους.

Μιλάμε για ένα τρομακτικό ποσοστό. Οι περισσότερες εξ αυτών ήταν μητέρες.

Το 43% των γυναικών είχαν ως αίτημα την ψυχοκοινωνική στήριξη, το 21% τη νομική στήριξη και μόλις 16% απευθύνθηκαν στις δομές για ενημέρωση-πληροφόρηση. Επιπλέον προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που απευθύνθηκαν στις δομές ανήκε στην ηλικιακή κατηγορία 26-55 ετών (69%) και περιλάμβανε όλα τα μορφωτικά επίπεδα.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Σπανουδάκη είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες που κακοποιούνται να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που ζουν δεν είναι αποδεκτό, δεν το αξίζουν και πρέπει να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν για να σωθούν από αυτόν τον διαρκή εφιάλτη.

«Βροχή» οι υποθέσεις   ενδοοικογενειακής βίας στα πινάκια

Οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας… κυριαρχούν στα πινάκια των δικαστηρίων και σε επίπεδο Ηρακλείου. Πέντε διαφορετικές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν προγραμματιστεί σε ένα μόνο πινάκιο τη Δευτέρα.

Λίγες ημέρες πριν είχαμε την καταδίκη αλλοδαπού που διαμένει σε χωριό του Ηρακλείου, ο οποίος φέρεται να  κακοποιεί συστηματικά τόσο τη σύζυγό του όσο και τα παιδιά του. Η περίπτωση για την οποία καταδικάστηκε αυτή τη φορά αφορούσε στη βία που άσκησε εναντίον του 9χρονου παιδιού του, το οποίο εκτόξευσε στον τοίχο επειδή είχε τα… νεύρα του.

Ζητούν βοήθεια ακόμα και στα βαθιά γεράματα

Ένα στοιχείο εντυπωσιακό και συγκλονιστικό ταυτόχρονα είναι ότι τη βοήθεια των δομών έχουν ζητήσει ακόμα και υπερήλικες γυναίκες, οι οποίες εγκλωβισμένες στις μικρές κοινωνίες των χωριών τους, υπό το φόβο του στιγματισμού και των κοινωνικών κουτσομπολιών, «ξόδεψαν» τη ζωή τους πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών τους, υπομένοντας σιωπηλά προσβολές και ξύλο.

Είναι γυναίκες που δυστυχώς δεν βρήκαν τη στήριξη που θα έπρεπε ακόμα και από τα παιδιά τους. Και εκεί, κάπου στη δύση της ζωής τους, βρήκαν τη δύναμη να ζητήσουν βοήθεια μόνες τους, χωρίς καμία ενθάρρυνση από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Από τις συγκλονιστικές περιπτώσεις που καταγράφηκαν στην Κρήτη είναι και εκείνη ηλικιωμένης που κακοποιούνταν συστηματικά από τον σύζυγό της, ο οποίος την ταπείνωνε και την εξευτέλιζε διαρκώς. Όταν πλέον πήρε την απόφαση να τον εγκαταλείψει και να σώσει την καταρρακωμένη αξιοπρέπειά της, βρέθηκε στη φυλακή. Σε ένα ακόμα βίαιο ξέσπασμά του τον σκότωσε με μπαλτά.