ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Εκπαίδευση χειρουργών με εικονική πραγματικότητα
Η εκπαίδευση με τη συμμετοχή γιατρού και ειδικευόμενων στον ίδιο εικονικό χώρο.

Η εικονική πραγματικότητα εκπαιδεύει καλύτερους χειρουργούς

ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Τρεις Έλληνες καθηγητές, με το όραμα να μετασχηματίσουν την εκπαίδευση χρησιμοποιώντας την εικονική πραγματικότητα, ενώνουν τις δυνάμεις τους και πρωτοπορούν σε παγκόσμιο επίπεδο στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και της εκπαίδευσης, μέσω ενός καινοτόμου λογισμικού. Εδώ και περίπου δύο χρόνια έχουν συστήσει την εταιρεία «τεχνοβλαστός»  ORAMAVR (αρχικά λεγόταν OvidVR), με κύριο προϊόν μια πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση χειρουργών.

Η εταιρεία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 από τρεις διακεκριμένους  καθηγητές πανεπιστημίου. Τον κ. Γιώργο Παπαγιαννάκη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής, τον κ. Πάνο Τραχανιά, επικεφαλής στο εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ και τον κ. Ελευθέριο Τσιρίδη, αναπληρωτή καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη εδρεύει η ομάδα της ιατρικής από γιατρούς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, όπου εκεί καταγράφονται οι εγχειρήσεις με βιντεοκάμερες και στο Ηράκλειο βρίσκεται η προγραμματιστική ομάδα από εκπαιδευμένους προγραμματιστές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, που τις μετασχηματίζει σε εικονική πραγματικότητα.

Στόχος τους είναι ο πλήρης μετασχηματισμός της μέχρι τώρα λαμβανόμενης ιατρικής  εκπαίδευσης, με σκοπό οι εκπαιδευόμενοι να περνάνε πολλές χιλιάδες ώρες σε προσομοιωτές προς αποφυγή λαθών στις πρώτες τους «πραγματικές» εγχειρήσεις. Μέσω αυτής της προσομοίωσης επιτυγχάνεται  η άσκηση επιδέξιων κινήσεων των  χεριών και παράλληλα δημιουργείται μια πλασματική πραγματικότητα στην οποία συμμετέχει ολόκληρο το σώμα.

«Η ιατρική έχει ένα πολύ παράξενο μοντέλο το οποίο δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 500 χρόνια. Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα αλλάξουμε αυτό το μοντέλο» δηλώνει ο κ. Παπαγιαννάκης, συμπληρώνοντας ότι μόνο μέσα από αποτυχίες και εξάσκηση προκύπτει μια σημαντική εμπειρία  για τους εν δυνάμει χειρούργους. «Οι χρήστες πρέπει να τις δοκιμάσουν χίλιες φορές στον προσομοιωτή μας πριν πάνε στην εγχείρηση, σκοπός είναι να αποτυγχάνουν στην εικονική πραγματικότητα, ώστε να επιτυγχάνουν στην πραγματική ζωή».

Η προγραμματιστική ομάδα του Ηρακλείου με τους προγραμματιστές της εταιρείας. Στο μέσο βρίσκεται ο κ. Παπαγιαννάκης, ένας από τους ιδρυτές της.
Η προγραμματιστική ομάδα του Ηρακλείου με τους προγραμματιστές της εταιρείας. Στο μέσο βρίσκεται ο κ. Παπαγιαννάκης, ένας από τους ιδρυτές της.

“Δημιουργούμε μια καινούργια κατηγορία που δεν υπάρχει παγκοσμίως”

Η παγκόσμια τάση της εικονικής πραγματικότητας εξαπλώθηκε μέσω των βιντεοπαιχνιδιών, ωστόσο και για τη θεραπεία των ασθενών η διαδικασία γίνεται με ευχάριστο τρόπο, καθώς οι χρήστες αξιολογούνται για την επίδοσή τους και τον χρόνο τους. Καταγράφοντας όλες τους τις κινήσεις, τους δίνουν  το κίνητρο να έρχονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και να εξελίσσονται διαρκώς.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαγιαννάκης: «Έχουμε παιχνιδοποιήσει την εμπειρία, ώστε να είναι και διασκεδαστική, αλλά και να υπάρχει το κίνητρο για να διορθωθεί. Να κερδίσω τον εαυτό μου για να πάρω καλύτερο σκορ στο τέλος».

Το ξεκίνημα έγινε στον τομέα της Ορθοπεδικής και επεκτείνεται στην Οδοντιατρική, ακόμα στον Γυναικολογικό τομέα είναι τεράστιο το εύρος των επεμβάσεων που μπορεί κάποιος να προσομοιώσει, ενώ μελλοντικά θα προστεθούν περισσότερα τμήματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Επειδή αυτή η τεχνολογία είναι αρκετά καινοτόμα, έχουμε προτάσεις να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς».

 

Η εικονική εγχείρηση από ένα μέλος της ομάδας στον προσομοιωτή.
Η εικονική εγχείρηση από ένα μέλος της ομάδας στον προσομοιωτή.

“Θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της Ελλάδας»

Η εταιρεία ηγείται στο εξωτερικό σε πανεπιστήμια και εταιρείες, καθώς οι StartUp εταιρείες είναι μετρημένες στο δάκτυλα, με καλύτερό τους πελάτης το University Of Southern California, ένα πανεπιστήμιο στο Λος Άντζελες, το οποίο έχει αγοράσει την πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας την για να εκπαιδεύσει τους ειδικευόμενούς του. Η δεύτερη αγορά, όπου δραστηριοποιούνται είναι το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο με ειδικευόμενους ορθοπεδικούς γιατρούς στην Αμερική.

Ταυτόχρονα είναι υπό συζήτηση και με το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. «Υπάρχει μια εταιρεία στην Αμερική που ξεκίνησε μετά από εμάς και άλλες δέκα περίπου εταιρείες στο εξωτερικό που είναι έμμεσα ανταγωνιστές και μια που είναι άμεσα. Όλες αυτές παραμένουν αρκετά πίσω από εμάς, περίπου δώδεκα μήνες σε προγραμματιστικό χρόνο, σε σχέση με την ORAMAVR. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για εμάς, γιατί στην ουσία δημιουργούμε μια καινούργια κατηγορία που δεν υπάρχει παγκοσμίως και αυτό το είχαμε υποτιμήσει στην αρχή».

Παρόλα αυτά, για ηθικούς και ανιδιοτελείς λόγους δεσμεύονται η βάση τους να παραμείνει στην Ελλάδα, στοχεύοντας να συμβάλουν στην ενοποίηση της κοινωνίας και της εκπαίδευσης, με μια προοπτική ανέλιξης τόσο για νέους επιστήμονες, όσο και για την ίδια τη χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Παπαγιαννάκης:  «Παρόλο που είχαμε προτάσεις στο εξωτερικό, επιστρέψαμε στην Ελλάδα για λόγους ιδεαλιστικούς, ότι θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξή της κάνοντας καινοτόμα πράγματα και να συνδεθεί η έρευνα του πανεπιστημίου με την κοινωνία. Κάποιες φορές αυτά τα δύο είναι λίγο ασύνδετα».

Το επόμενο βήμα τους είναι η δημιουργία ενός προσομοιωτή, στον οποίο θα συμμετέχουν στον ίδιο εικονικό χώρο ταυτόχρονα πολλοί χρήστες-χειρουργοί, από όλες τις μεριές του κόσμου, από την Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη, και θα επικοινωνούν όλοι μαζί. Με αυτόν τον  τρόπο εκπαιδευόμενοι, ειδικευόμενοι και γιατροί από την Ελλάδα μπορούν να έρθουν σε επαφή, να κάνουν μάθημα σε ένα εικονικό χειρουργείο και να διδαχθούν από το πιο μεγάλο όνομα που υπάρχει σε μια ειδικότητα, που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν ποτέ αυτή τη  δυνατότητα.