ο συντονιστής γιατρών ΕΟΠΥΥ Νίκος Λαθουράκης.

“Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, εάν έχετε αδυναμία ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης” τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος σε επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ.

Αφορμή η προειδοποίηση του οργανισμού για κυρώσεις σε γιατρούς που παραβαίνουν τη νομοθεσία η οποία προβλέπει αναγραφή της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής. Το τελευταίο μπορεί να γίνει μόνο στο 15% των συνταγών με επαρκή αιτιολόγηση.
“Δεν είναι δυνατόν να μας απειλούν με κυρώσεις, γιατί προσπαθούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας” μας είπε ο συντονιστής γιατρών ΕΟΠΥΥ Νίκος Λαθουράκης.

Στο έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων:
“Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε την εγκύκλιό σας σχετικά με τη συνταγογράφηση. Επί της ουσίας ομολογείτε εμφατικά την αδυναμία ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης. Κι όπως πάντα, για άλλη μια φορά, φταίμε εμείς οι γιατροί κι οι ασθενείς που αρρώστησαν, κανείς άλλος. Είναι δυνατόν σε ένα κλειστό προϋπολογισμό που το κράτος αποζημιώνει με συγκεκριμένη ασφαλιστική τιμή (με clawback & rebate) να ευθύνεται η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας με την μορφή σχολίου ή οδηγίας από τον γιατρό για την υπέρβαση της δαπάνης; Κανένα σχόλιο και καμία οδηγία δεν δεσμεύει τον φαρμακοποιό να δώσει το φθηνότερο σκεύασμα.

Η ιατρική, ωστόσο, το γνωρίζετε, είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Για ‘μας ιατρική σημαίνει φροντίδα, ενδιαφέρον, αγωνία κι όχι απλά παροχή υπηρεσιών. Είμαστε γιατροί, όχι πάροχοι. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση και την ευθύνη της επιλογής της κατάλληλης θεραπείας προς τον ασθενή”.

Απαιτείται νέος σχεδιαμός για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, τονίζει ο Σύλλογος επισημαίνοντας:
“Το αξίωμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δείχνει τον δρόμο. Θεραπεία μηνός – ημερήσιο κόστος νοσηλείας. Αν το σεβαστούμε και το εφαρμόσουμε, έχουμε οικονομία κλίμακας άμεσα. Για ένα φάρμακο που η δοσολογία του είναι 1(ένα) την ημέρα, η συσκευασία του θα πρέπει να περιέχει 30 δισκία.

Αν πρόκειται για χρόνιο νόσημα, η συσκευασία θα μπορούσε να είναι τρίμηνη (90 ή και παραπάνω δισκία) με χαμηλότερη τιμή φυσικά. Η φαρμακευτική δαπάνη, με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί δραματικά αν αυτό εφαρμοστεί στις πραζόλες, στις στατίνες, στην κλοπιδογρέλη, μιλώντας για ουσίες. Παραδείγματα υπάρχουν και είναι στη διάθεσή σας. Κι όμως, ο φαρμακευτικός μήνας στην Ελλάδα, χρόνια τώρα, έχει 28 ημέρες, όσα δηλαδή και τα χάπια που περιέχει η συσκευασία.

Γνωρίζετε επίσης ότι οι «πονηροί» και οι «έξυπνοι» που αναφέραμε παραπάνω έχοντας το ΑΜΚΑ του ασθενούς, μπορούν να συνταγογραφήσουν οτιδήποτε. Η κίνηση αυτή καταγράφεται με το υπάρχον σύστημα, δεν αποτρέπεται και δυστυχώς πληρώνεται. Η φιλοσοφία, η αρχή ενός συστήματος ελέγχου πρέπει να είναι η πρόληψη της σπατάλης κι όχι απλά η διαπίστωση της απάτης. Μονόδρομος γι’ αυτό είναι η θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας του ασθενούς, χωρίς χαρτιά, χωρίς συνταγές”.