ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ: Στο... τάμπλετ όλος ο φάκελος του ασθενούς!

Με το τάμπλετ στα χέρια μπαίνουν πλέον οι γιατροί του Βενιζελείου στους θαλάμους των περισσότερων κλινικών  και μ’ ένα “κλικ” έχουν μπροστά τους όλο τον φάκελο του ασθενούς.

Το προσωπικό άρχισε να εκπαιδεύεται και να εφαρμόζει το σύστημα “Πανάκεια” και σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο νοσοκομείο.

Ο αναπλ. διοικητής του Βενιζελείου Γιώργος Μοσχοβάκης
Ο αναπλ. διοικητής του Βενιζελείου Γιώργος Μοσχοβάκης είπε στην “Π”: “Πρόκειται για ένα σύστημα ιατρονοσηλευτικών ροών με το οποίο είναι εξοικειωμένοι οι περισσότεροι γιατροί.

Τώρα ο γιατρός μπαίνει στον θάλαμο με το τάμπλετ του και μ’ ένα κλικ μπορεί να ενημερωθεί για όλα όσα αφορούν τον άνθρωπο που νοσηλεύεται.

Πότε έκανε εισαγωγή, τι έδειξαν οι εξετάσεις του, ποια είναι η λογοδοσία των νοσηλευτών, τι ιατροφαρμακευτική αγωγή ακολουθεί, ποιες είναι οι οδηγίες που έχουν δώσει οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσχοβάκη, στην καθημερινή του λειτουργία ένα νοσοκομείο διαχειρίζεται μεγάλο πλήθος πληροφοριών, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις θεμελιώδεις δραστηριότητές του.

Οι περισσότεροι γιατροί του Βενιζελείου είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα
Οι περισσότεροι γιατροί του Βενιζελείου είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δίδουν τη λύση στην παραπάνω φράση, καθώς προσφέρουν γρήγορη και πιστοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων, απαντούν στην ανάγκη βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μιας Μονάδας Υγείας.

Στο νοσοκομείο λειτουργεί Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας (ΟΠΣΥ), μέσω του οποίου καλύπτονται οι περισσότερες ανάγκες για το διοικητικο-οικονομικό σύστημα, το εργαστηριακό και μέρος του ιατρονοσηλευτικού.

Μέσω του συστήματος “Πανάκεια” έγινε μια επιτυχημένη προσπάθεια να ενταχθούν και οι ιατρονοσηλευτικές ροές μιας κλινικής, κάτω από μια ενιαία πληροφοριακή ομπρέλα, στοχεύοντας στην αμεσότερη πληροφόρηση, στην ελαχιστοποίηση των λαθών και στη διαφάνεια των διαδικασιών.

 

Πέρυσι η διοίκηση οργάνωσε σεμιναριακές δράσεις για τα στελέχη του Τμήματος Πληροφορικής, προκειμένου στη συνέχεια να θέσουν πιλοτικά κλινικές “στόχους” κάτω από το πληροφοριακό αυτό σύστημα, εκπαιδεύοντας παράλληλα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Όλος ο φάκελος του ασθενούς είναι μπροστά τους μ’ ένα “κλικ”

“Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και είναι λογικό και τα νοσοκομεία να εφαρμόζουν όλα τα σύγχρονα συστήματα που έχουν στη διάθεσή τους για να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους προς τους ασθενείς” σημείωσε ο αναπλ. διοικητής.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαχειρίζονται ένα σύστημα ιατρικών εικόνων. Ετσι, οι γιατροί δεν χρειάζεται να αναζητήσουν την εξέταση του ασθενούς, αφού μπορούν να δουν οποιαδήποτε αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή κάποιον υπέρηχο από τον υπολογιστή της κλινικής τους.