Αντιμέτωποι με έναν εκρηκτικά μεγάλο αριθμό περιστατικών βρίσκονται καθημερινά οι ψυχίατροι στην Κρήτη.
Κατ’ εκτίμηση 12.000 κάτοικοι του νησιού πάσχουν από σοβαρές ψυχικές νόσους, ενώ περίπου 125.000 υποφέρουν δια βίου από κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού.
Περίπλοκη και ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα σε ορεινά και απομονωμένα χωριά, όπου μαζί με τα ψυχικά νοσήματα συνυπάρχουν ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών, η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και οι “κλειστές πόρτες”, αφού πάρα πολλές οικογένειες δεν θέλουν να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς και κρύβουν τα προβλήματά τους.
“Μετά από 5 χρόνια ιατρικών επισκέψεων στην ενδοχώρα, θα έλεγα ότι αυτά που διαπιστώνουμε έιναι η κορυφή του παγόβουνου” είπε στην “Π” ο καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Αλέξανδρος Βγόντζας.
“Κάνουν τα πάντα για να κρύψουν το πρόβλημα”
Ο ίδιος σχολίασε ότι τα νοσήματα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κατοίκων της πόλης και της υπαίθρου, ωστόσο οι άνθρωποι στα χωριά σε πάρα πολλές περιπτώσεις αρνούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ιδιαίτερα όταν είναι σοβαρή.“Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στην ενδοχώρα, ο κόσμος φοβάται τον στιγματισμό στη μικρή κοινωνία του χωριού” τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τα ελαφρύτερα περιστατικά (άγχος, κατάθλιψη κ.λπ.) αφού τότε οι πάσχοντες ζητούν βοήθεια.
Επιπλέον, το αλκοόλ στην επαρχία “πάει σύννεφο” όπως είπε χαρακτηριστικά ο ψυχίατρος σημειώνοντας ότι από τους 800 νοσηλευόμενους τον χρόνο στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, το 30% έχει εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες.
Ο κ. Βγόντζας αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κινητή μονάδα που αποτελείται από τρεις ψυχιάτρους και έναν ψυχολόγο, η οποία επισκέπτεται κέντρα υγείας και εξετάζει τους κατοίκους σε διάφορες περιοχές. “Είναι ένα πολύ καλό φίλτρο και περιορίζει τις υποτροπές” είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι απαραίτητες, αλλά δεν υπάρχουν παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες στην ενδοχώρα.
Οι ψυχίατροι στα χωριά
Η κινητή μονάδα επισκέπτεται το Κ.Υ. Μοιρών μια φορά την εβδομάδα, το Κ.Υ. Χάρακα κάθε 15 ημέρες, το Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου κάθε 15 ημέρες και τα Κ.Υ. Καστελλίου και Χερσονήσου μια φορά τον μήνα. “Εξετάζονται 50-60 άτομα σε κάθε επίσκεψη. Κάτι περισσότερο με το προσωπικό που υπάρχει δεν μπορεί να γίνει” είπε.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ειδικά σε ένα ορεινό χωριό, οι γιατροί έχουν διαπιστώσει βαριά ψυχοπαθολογία σε μια στις δύο οικογένειες.
«Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος να ζητήσει βοήθεια. Αυτό που τους λέμε είναι “εμπιστευθείτε μας και θα σας βοηθήσουμε για να γίνει η ζωή σας καλύτερη”».
Δεν έχουμε κρεβάτια
Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής είπε στην “Π” ότι το τμήμα του παρακολουθεί ασθενείς από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου-δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη οι υποσχέσεις ότι θα ανοίξουν κρεβάτια στον Άγιο Νικόλαο- και έχει μόνο 32 κλίνες που είναι πάντα γεμάτες.
“Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 55 κλίνες και ο μόνος λόγος που τώρα δεν έχουμε ράντζα, είναι ότι ελαττώνουμε τον χρόνο νοσηλείας των ασθενών και αξιοποιούμε άλλες δομές που υπάρχουν”. “Επιπλέον”, πρόσθεσε, “ο χώρος των οξέων περιστατικών είναι ασφυκτικά μικρός. Επισκεφθήκαμε πρόσφατα τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό και πήραμε διαβεβαιώσεις και από τον περιφερειάρχη ότι θα γίνει προσπάθεια να επεκταθεί ο χώρος”.