νοσοκομείo

Άδειασαν και πάλι τα νοσοκομεία καθώς ο φόβος του κοροναϊού κρατάει μακριά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα ακόμη και ασθενείς με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες που είναι απειλητικές για τη ζωή των ασθενών.

“Η προσέλευση του κόσμου ακόμη και για επείγοντα καρδιολογικά προβλήματα έχει μειωθεί κατά 60%” είπε στην “Π” ο καρδιολόγος Γιάννης Βαβουρανάκης, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ολέθριο να περνάς έμφραγμα στο σπίτι και να μην πηγαίνεις στο νοσοκομείο.

Ο ίδιος υπογράμισε: “Πολύ μειωμένη έιναι η προσέλευση ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα και στα ιδιωτικά ιατρεία. Ο κόσμος φοβάται τον κοροναϊό αλλά είναι αδιανόητο να μην πηγαίνεις στο νοσοκομείο, γιατί το έμφραγμα μπορεί να σε σκοτώσει πολύ πιο γρήγορα”.

Ο καρδιολόγος τόνισε ότι όσοι νιώθουν πόνο ή βάρος στο στήθος, αδυναμία, καταβολή, αρρυθμίες, είναι επιβεβλημένο να ζητούν ιατρική βοήθεια και γενικά όλοι οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι οι πνευμονοπάθειες, ο διαβήτης κ.ά.

“Δεν γίνεται να μένεις σπίτι και να αγνοείς τα συμπτώματα, είναι τρομερό λάθος” είπε.

Γ. Κωστάκης: “Έρχονται στο νοσοκομείο απορρυθισμένοι”

Ο Γιώργος Κωστάκης
Ο Γιώργος Κωστάκης

Ο Γιώργος Κωστάκης, χειρουργός και πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου, είπε στην “Π” ότι η προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 50%-60% και πολλοί ασθενείς από αυτούς που εμφανίζονται είναι απορρυθμισμένοι.

Κακή κλινική εικόνα παρουσιάζουν και ασθενείς που χειρουργούνται για παράδειγμα στη χολή τους.

Έρχονται σε κακά χάλια, γιατί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους με παυσίπονα και αντιβιωτικά” είπε σημειώνοντας ότι τα χειρουργεία στο Βενιζέλειο έχουν μειωθεί κατά 70%.

 

“Μην φοβάστε τα νοσοκομεία”

Ο κ. Γιάννης Βαβουρανάκης

Πριν λίγες μέρες αγωνιώδη έκκληση έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σοβαρούς κινδύνους δημόσιας υγείας προκαλεί η τάση ορισμένων ασθενών να αποφεύγουν τα νοσοκομεία την εποχή του lockdown, ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, αναφέρουν οι ειδικοί.

“Θα ήθελα να κάνω τη διαπίστωση ότι και πάλι άδειασαν τα νοσοκομεία μας”  επισήμανε η καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου και απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τους ασθενείς να προσέχουν την υγεία τους και να μην αποφεύγουν τα νοσοκομεία και τους γιατρούς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Βλέπουμε ελάχιστους ασθενείς να έρχονται στα νοσοκομεία για νοσήματα εκτός Covid, αλλά, δυστυχώς, βλέπουμε και κάποιους να έρχονται καθυστερημένα, επειδή φοβούνται τα νοσοκομεία μην τυχόν και κολλήσουν Covid” συμπλήρωσε.

Οι γιατροί είχαν επισημάνει το πρόβλημα από την πρώτη φάση της πανδημίας. Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει, μάλιστα, η μείωση των επισκέψεων στα νοσοκομεία, ακόμη και για επείγοντα καρδιολογικά προβλήματα, όπως είναι τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Έτσι, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μελέτη πάνω στην εντύπωση που υπήρξε, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μειώθηκε η προσέλευση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στα νοσοκομεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine επιβεβαίωσαν ότι πράγματι τα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου που αναζήτησαν νοσηλευτικές επείγουσες υπηρεσίες μειώθηκαν σε εβδομαδιαία βάση κατά 48%. Χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιωθεί η αιτία.

Η καθυστερημένη προσέλευση σε νοσοκομείο σε περίπτωση εμφράγματος μπορεί να είναι μοιραία για τον ασθενή, αλλά και για την πρόγνωση της πορείας της ασθένειάς του, έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Ιωάννης Γουδέβενος.

“Αν πάθει έμφραγμα και πάει καθυστερημένα στο νοσοκομείο ο ασθενής, αρχίζουν τα προβλήματα. Θα διασωληνωθεί και θα πάει στη μονάδα. Στο έμφραγμα το πιο σημαντικό είναι να πάει στο νοσοκομείο γρήγορα ο άρρωστος. Αν δεν πάει γρήγορα ή θα πεθάνει στο σπίτι ή θα πάει αργά στο νοσοκομείο και θα έχει προβλήματα πολλά. Αν έχει καρδιογενές σοκ θα είναι τεράστια η ταλαιπωρία. Μια κατάσταση που θα πάει μονάδα, θα διασωληνωθεί και θα περιμένει να πεθάνει”.