ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τι χρειάζεται για την εγγραφή στις ΤΟΜΥ

Με τη συμπλήρωση αίτησης στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και στοιχεία επικοινωνίας του ασθενή, θα γίνεται η εγγραφή των πολιτών στους οικογενειακούς γιατρούς και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μετά τα εγκαίνια των πρώτων Μονάδων στην Ελλάδα (υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Υγείας η πρώτη ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο, στο Υγειονομικό), το Υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο που ορίζει τη διαδικασία εγγαφής.

Οπως αναφέρεται, ο  πληθυσμός εγγράφεται στο πρώτο στάδιο εφαρμογής  στον οικογενειακό ιατρό o οποίος τον καλύπτει εντός των ορίων του Δήμου στον οποίο διαμένει. Η εγγραφή στον οικογενειακό ιατρό γίνεται κατόπιν αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερόμενου. Στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνονται στοιχεία ταυτότητας, ο Α.Μ.Κ.Α. και στοιχεία επικοινωνίας. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση με δημόσια έγγραφα των προσωπικών στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο, Α.Μ.Κ.Α. και αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση) και καταγραφή σύντομου ιατρικού ιστορικού.

Στην περίπτωση που ο λήπτης υπηρεσιών υγείας είναι ανήλικος, οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιούνται από γονέα ή πρόσωπο που έχει την επιμέλειά του. Στην περίπτωση που ο λήπτης υπηρεσιών υγείας τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιούνται από τον δικαστικό του συμπαραστάτη. Οι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό ιατρό καταγράφονται στην Καρτέλα Εγγεγραμμένου Πληθυσμού Οικογενειακού Ιατρού στην οποία συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία της αίτησης. Η καρτέλα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά  έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταλόγου εγγεγραμμένου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός μπορεί να φροντίζει έως 2.250 εγγεγραμμένους ενηλίκους και έως 1.500 παιδιά στην περίπτωση που είναι παιδίατρος.

Ρόλο οικογενειακού γιατρού αναλαμβάνουν οι γιατροί των ΤΟΜΥ, οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι των Κέντρων Υγείας και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί των ίδιων ειδικοτήτων. Στην ΤΟΜΥ μπορούν να εγγραφούν όσοι κατοικούν εντός του δήμου στον οποίο αυτή συγκροτείται, ενώ το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών που μπορεί να έχει κάθε μονάδα είναι 12.000 άτομα.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υγείας, έως τον Μάιο του 2018 θα έχουν ανοίξει τουλάχιστον 100 ΤΟΜΥ.

Στον δήμο Ηρακλείου προγραμματίζεται η λειτουργία συνολικά 12 Μονάδων Υγείας ενώ την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζεται η ΤΟΜΥ Αλικαρνασσού. Οι Μονάδες θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Το ετήσιο κόστος των ΤΟΜΥ της Κρήτης θα είναι 8.755.000 κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.