εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Αυτό δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, η κ. Πελώνη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer, επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το ένα εκατ. δόσεις.

Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία», «η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος», όπως είπε η εκπρόσωπος, «εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων, γεγονός που την κατατάσσει στις καλύτερες του κόσμου. Και αυτό», διευκρίνισε, επειδή η κυβέρνηση έχει στηρίξει, από την αρχή, το επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις πυλώνες που – όπως αποδεικνύεται στην πράξη- τηρούνται στο ακέραιο.

Ο πρώτος πυλώνας, ανέφερε η κ. Πελώνη, «είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και τη διανομή, μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς».

Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας «της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Και ο τρίτος πυλώνας είναι «η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Μέχρι στιγμής», όπως είπε, «οι εμβολιασθέντες – στην πλειονότητά τους άνω των 75 ετών – δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός».

Η προαναγγελία

Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί τη διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που είχαν «μπλοκάρει» το εμβόλιο για τους πολίτες άνω των 65 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είχε αποφασίσει τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών αναδιαμορφώνοντας το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Βασιζόμενες στο γεγονός ότι στις έως τότε κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, οι αρμόδιες Αρχές έκριναν -παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σκεύασμα έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία και αποτελεσματικότητας- πως πρέπει να θέσουν ηλικιακό όριο έως ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

Στην πράξη, αυτό σηματοδότησε τη δημιουργία παράλληλης γραμμής εμβολιασμού για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κ. Θεοδωρίδου, μετά από σχετική μελέτη που έγινε προέκυψαν επαρκή δεδομένα που επιτρέπουν τη χορήγησή του και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Πρόσφατη αξιολόγηση των δεδομένων μεγάλης μελέτης που έγινε στη Σκωτία διαπιστώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες, γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει επικαιροποίηση των συστάσεων» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Το παρεξηγημένο εμβόλιο

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ειδικοί και μη, ξιφουλκούσαν κατά της κακής διαχείρισης της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες εμβολίων και τις καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων ιδιαίτερα από την AstraZeneca. Σήμερα στα ψυγεία των εμβολιαστικών κέντρων σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο αδιάθετες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Κι αυτό παρά το ό,τι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να διατεθούν. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Γιατί αυτή η άπωση σε ένα εμβόλιο που στη Βρετανία έχουν κάνει εκατομμύρια πολίτες μέχρι τώρα;

Παρενέργειες,                                  “αναποτελεσματικό“ στη              νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ από τις 736.800 δόσεις που διέθεταν τα εμβολιαστικά κέντρα πριν λίγες ημέρες, έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο οι 85.5000 δόσεις. Λόγος γι’ αυτήν την “εγκράτεια” δεν υπάρχει, διότι ήδη μέσα στην εβδομάδα αναμένονται κι άλλες ποσότητες από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ το γερμανικό Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι συνολικά μέχρι την 1η Απριλίου αναμένονται 5,6 εκ. δόσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμβόλιο αμφισβητείται στη Γερμανία. Αυτό οφείλεται στο ότι η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών STIKO συνέστησε τη χορήγησή του σε ηλικίες από 18 μέχρι 64 χρόνων, θεωρώντας ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τη γερμανική στάση ακολούθησαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Εκτός αυτού κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι δεν είναι αποτελεσματικό κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη βάση μιας έρευνας μικρής κλίμακας. Πριν λίγο καιρό μάλιστα ο υπουργός Υγείας της χώρας είχε δηλώσει ότι σταματά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο και έδωσε σε χώρες της Αφρικανικής Ένωσης. Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που το εμβόλιο της AstraZeneca μπήκε στο στόχαστρο και έχει να κάνει με τις παρενέργειές του. Σε ορισμένες περιοχές της Σουηδίας σταμάτησε προσωρινά η χορήγησή του καθώς ένας στους 4 εμβολιασμένους αντιμετώπισε προβλήματα.

Αλλά και στη Γερμανία αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη. Σε ορισμένες πόλεις της Ρηνανίας Βεστφαλίας οι εμβολιασμένοι παραπονέθηκαν για σοβαρές αντιδράσεις. Οι πιο συνήθεις είναι μεγάλη εξάντληση (53,1%), πονοκέφαλος (52,6%), αλλά και πυρετός (7,9), όπως μετέδωσε η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία WDR επικαλούμενη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το Υπουργείο Υγείας του κρατιδίου συνέστησε τη λήψη αναλγητικών και αντιπυρετικών. Παράπονα όμως διατυπώθηκαν και από τοπροσωπικό νοσοκομείων, όπως στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, όπου σε δύο σημεία σταμάτησε ο εμβολιασμός. Σε μια κλινική του Μπραουνσβάιγκ από τους 88 εμβολιασμένους απασχολούμενος, οι 37 εμφάνισαν παρενέργειες, σε σημείο που να μην μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους προσωρινά και να μείνουν στα σπίτια τους. Για να μην διαταραχθεί ο ρυθμός σταμάτησαν οι εμβολιασμοί. Το ίδιο έγινε και σε νοσοκομείο της πόλης Έμντεν, όπου οι εργαζόμενοι πήραν αναρρωτική άδεια.