«Μα εμείς δεν πιέζουμε το παιδί μας»
Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη δεν ταλαιπωρούν μόνο τους ενήλικες, βασανίζουν και πάρα πολλά παιδιά στην Κρήτη. Επίσημα στοιχεία για το νησί δεν υπάρχουν, αλλά σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο Γιώργο Σαμιωτάκη, τα δεδομένα στην Ελλάδα δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και τα περιστατικά, έχουν αυξητική τάση. Από κατάθλιψη υποφέρει το 10% των εφήβων και από αγχώδεις διαταραχές το 15%. «Το 25% είναι ανησυχητικό ποσοστό» είπε ο παιδοψυχίατρος, σημειώνοντας ότι συχνά οι γονείς δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους. «Τα παιδιά σήμερα, δέχονται πίεση από παντού, από το σπίτι, το σχολείο, τα εξωσχολικά».
Το άγχος των επιδόσεων και των followers
Προσπαθούν να έχουν καλές επιδόσεις και επιπλέον έχουν το άγχος της αποδοχής από τους φίλους και τις παρέες τους. Οι κοινωνικές απαιτήσεις, επεκτείνονται πλέον και στο διαδίκτυο. «Είμαι αρεστός, έχω αρκετούς followers;».
Τα λάθη που κάνουν οι γονείς
Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονιών; Ο κ. Σαμιωτάκης εξήγησε: «Τα παιδιά νιώθουν ότι πιέζονται, οι γονείς από την πλευρά τους μας λένε: «Μα εμείς, δεν το πιέζουμε το παιδί» και το πιστεύουν. Το θέμα όμως είναι τι αισθάνονται τα παιδιά και αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς τους είναι να αφιερώνουν χρόνο για να ακούνε τις ανησυχίες τους, χωρίς να τους δίνουν συμβουλές (που δεν πιάνουν) και χωρίς να τους λένε: «ε, καλά, πώς κάνεις έτσι, για ένα ασήμαντο θέμα».
Ο παιδοψυχίατρος εξηγεί ότι ο γονιός θα είναι βοηθητικός όταν ακούει, όταν κάνει το παιδί του να νιώσει ότι καταλαβαίνει τα άγχη του και αυτό που μπορεί να κάνει είναι να του πει μια άποψη, μια γνώμη, αποφεύγοντας τις συμβουλές.
Τι έκφραση έχει στα παιδιά το άγχος και η κατάθλιψη; Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιώργο Γιαννακόπουλο, ένα παιδί με άγχος είναι προσκολλημένο στους γονείς του και έχει αγωνία για απλές καθημερινές πρακτικές, όπως οι επιδόσεις στο σχολείο. Επίσης, μπορεί να εκδηλώνει σωματικά συμπτώματα: πόνους στην κοιλιά, πονοκεφάλους, διαταραχές στον ύπνο, εφιάλτες.
Αντίστοιχα, ένα παιδί με κατάθλιψη έχει καταθλιπτική διάθεση και ευερεθιστότητα, εκδηλώνει διαταραχές στην όρεξη, δεν αντλεί ευχαρίστηση από δραστηριότητες που προηγουμένως τον ευχαριστούσαν. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, έφηβοι με κατάθλιψη έχουν σκέψεις αυτοκτονίας. Η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο, όπως άλλωστε και των ενηλίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Ευρώπης δείχνει την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην κατάθλιψη ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ανύπαρκτες οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι πολλά παιδιά στην Κρήτη υποφέρουν, οι δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, είναι δραματικά υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να τους προσφέρουν την βοήθεια που χρειάζονται. Χθες πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ευρεία σύσκεψη για την παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για να επισημανθεί για πολλοστή φορά ότι πρέπει να στελεχωθεί με παιδοψυχίατρους για να μη συνεχίσει να νοσηλεύει παιδιά, τα οποία προσπαθούν να φροντίσουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων.