Ενώ αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες οι τοποθετήσεις των νέων διοικητών στα νοσοκομεία της Κρήτης, ορκίστηκαν χθες οι υποδιοικητές της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου και Χάρης Λυδάκης από τη διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη παρουσία του προσωπικού της υπηρεσίας.
Ομαδική δουλειά
“Θα δουλέψουμε σαν ομάδα γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος” είπε η κα Μπορμπουδάκη και τόνισε: “Θα προσπαθήσουμε να εργαστούμε με σεβασμό στον άνθρωπο και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ασθενών και των εργαζομένων. Να είστε βέβαιοι ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουμε τις ζωές όλων”.
Όχι υποκριτική υποστήριξη
Για ειλικρινή και όχι υποκριτική υποστήριξη των αδύναμων έκανε λόγο ο κ. Χάρης Λυδάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
“Τα νοσοκομεία μας σε πολλά σημεία δείχνουν δυσλειτουργικά, με απαρχαιωμένες διαδικασίες (όπως καθορίζονται από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ του 1983 – σχεδόν 40 χρόνια πίσω), με κουρασμένο και χωρίς όραμα προσωπικό, με συχνά πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές.
Χαρακτηριστικό είναι πάνω από 1.500 συμπολίτες μας χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι:
- 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ικανοποιητικού προγράμματος εφημεριών.
- 7 στα 10 νοσοκομεία δεν διαθέτουν σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
- 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ με συνέπεια τον συνωστισμό και την δυσκολία εξυπηρέτησης του πραγματικά επείγοντος.
- 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν εκθέσεις των Επιτροπών Λοιμώξεων.
- 6 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς.
- 8 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή τη στελέχωση των κλινικών του Παθολογικού Τομέα εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών.
- Υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων οι οποίες παραμένουν κλειστές λόγω δυσλειτουργιών.
- Τα υπάρχοντα χειρουργεία αλλά και ο διαγνωστικός εξοπλισμός υπο-χρησιμοποιούνται λόγω ενός δύσκαμπτου λειτουργικού πλαισίου, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μακράς λίστας αναμονών για διαγνωστικές και θεραπευτικές-χειρουργικές επεμβάσεις.
- Υπάρχουν αδιερεύνητα και ανεκμετάλλευτα κονδύλια έρευνας (που αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης).
- Τέλος υπάρχει έλλειψη αξιολόγησης και λογοδοσίας. Τόσο οι Διοικήσεις όσο και τα νοσοκομεία και όλοι οι φορείς του τομέα της υγείας πρέπει να λογοδοτούν. Για λόγους διαφάνειας αλλά και γνώσης για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Οι πολίτες θα πρέπει να αξιολογούν τις δομές παροχής υγείας”.
Κοντά στους ανθρώπους που είναι αδύναμοι και πονάνε
“Θα είμαστε κοντά στους ανθρώπους που αναζητούν υπηρεσίες υγείας σε στιγμές αδυναμίας και πόνου” υπογράμμισε σιτς δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Αγαπίου, ο οποίος πρόσθεσε: “Αυτές τις πρώτες ημέρες έχουμε καταγράψει ανάγκες και κενά.
Και με βάση αυτά έχουμε αντιληφθεί ότι οι εργαζόμενοι, ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό, δίνουν την ψυχή τους προκειμένου να στηρίξουν τον τομέα και τις δομές υγείας”.
Ο κ. Αγαπίου σημείωσε ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην πρόληψη αλλά και στις ίσες και αξιοπρεπείς συνθήκες πρόσβασης στις δομές υγείας για όλους τους πολίτες.