κάπνισμα

κάπνισμα

«Μην αρχίζετε το κάπνισμα» διατυμπανίζουν οι ειδικοί

Η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου για τους Κρητικούς είναι ο καρκίνος του πνεύμονα που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα.  Μην αρχίσετε το τσιγάρο, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κόψετε και μάλιστα μόνοι σας, λένε οι ειδικοί σημειώνοντας ότι ενημέρωση πρέπει να αρχίσει από τα μαθητικά χρόνια.

Ο κ. Δημήτρης Μαυρουδής
Ο κ. Δημήτρης Μαυρουδής

Ο Δημήτρης Μαυρουδής, καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, είπε στην “Π”: “Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας κατά του καρκίνου του πνεύμονα και τα επιστημονικά δεδομένα και η κλινική εμπειρία πιστοποιούν μια οδυνηρή πραγματικότητα για τους καπνιστές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή που διευθύνει την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο καρκίνος που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους στην Κρήτη. Κάθε χρόνο καταγράφονται στην κλινική 300 νέα περιστατικά, ωστόσο ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι ασθενείς απευθύνονται και σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου ανέφερε ότι ετησίως στο τμήμα του προσέρχονται 50-60 καινούργιοι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Το 70% των ασθενών είναι άνδρες και το 30% γυναίκες. Αρκετοί έχουν όγκο σε προχωρημένο στάδιο, ενώ μεταξύ των ασθενών υπάρχουν δυστυχώς και σαραντάρηδες.

Μόνο το 3% κόβει το κάπνισμα χωρίς βοήθεια

Η Ιωάννα Μητρούσκα, διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
Η Ιωάννα Μητρούσκα

Η Ιωάννα Μητρούσκα, διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, υπογράμμισε: ”Χωρίς επιστημονική βοήθεια μόνο 3% το καταφέρνει να διακόψει το κάπνισμα.

Στο δικό μας ιατρείο το ποσοστό επιτυχίας είναι πάνω από 65% -από τα υψηλότερα στην Ευρώπη- αλλά υπάρχουν  προϋποθέσεις.

Ο καπνιστής πρέπει να θέλει πραγματικά να απαλλαγεί από το κάπνισμα και είναι σημαντικό να ακολουθεί και να είναι συνεπής στο πρόγραμμα που ακολουθούμε”.

Το τμήμα από το 2000 που άρχισε  να λειτουργεί μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερους από 10.000 καπνιστές.

Όπως σημείωσε η κα Μητρούσκα στην επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας από  το 2000, όταν για πρώτη φορά ξεκίνησε η λειτουργία των Ειδικών Ιατρείων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης, έχουμε παρακολουθήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες καπνιστών.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στα Ιατρεία Διακοπής ο καπνιστής αντιμετωπίζεται ως ασθενής.

Αρχικά, προσδιορίζεται και καταγράφεται το προφίλ του ως καπνιστή και το ιατρικό του ιστορικό, λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους, όπως το σωματικό βάρος, το εκπνεόμενο μονοξείδιο (CO), η αναπνευστική λειτουργία (σπιρομέτρηση), ο βαθμός εξάρτησής από την νικοτίνη ή το κάπνισμα (χρησιμοποιώντας διεθνείς κλίμακες) κ.λπ.

Βάσει του γενικού προφίλ του αλλά και των ειδικών προβληματισμών του, καθορίζεται εξατομικευμένα η μέθοδος παρακολούθησης και η θεραπευτική παρέμβαση. Αυτή συνδυάζει  ψυχολογική υποστήριξη (γενική ή εξειδικευμένη όπου κρίνεται απαραίτητο) με ασφαλή και αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία.

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί θεραπεία χρόνιας νόσου και η αποζημίωσή της θα βοηθήσει τις προσπάθειες διακοπής. Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος της χώρας μας έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη, λόγω του εξειδικευμένου προσωπικού τους».

Από την πλευρά της η κ. Μάρθα Ανδρίτσου, πνευμονολόγος και υπεύθυνη της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας, προσέθεσε αναφορικά με τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος:

«Η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια αλλά για μια κατάσταση εθισμού, την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3-5% των καπνιστών.

Για τον λόγο αυτό, στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης, ώστε να λειτουργούν ως σημεία αναφοράς τόσο για την κοινωνία όσο και για τον κάθε καπνιστή ξεχωριστά.

Παράλληλα, πρωταρχικής σημασίας για εμάς, ως βασικός άξονας αναχαίτισης και ελέγχου της επιδημίας του καπνίσματος, είναι και η αποτροπή των εφήβων από τη χρήση καπνού.

Όλοι οι επαγγελματίες Υγείας οφείλουν να εκπαιδευτούν στη βραχεία συμβουλή, που αυξάνει τις πιθανότητες αποτελεσματικής κινητοποίησης των καπνιστών για διακοπή του καπνίσματος, και οι πνευμονολόγοι σε εξειδικευμένη παροχή βοήθειας, που πενταπλασιάζει τις πιθανότητες διακοπής».