Σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκαν χθες οι άνθρωποι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά την απόφαση της οικογένειας 39χρονου από τις Βασιλειές να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων, αφού εκείνος δεν είχε ελπίδα να ζήσει μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
“Είναι ένα πολύτιμο δώρο ζωής για άλλους ανθρώπους” είπε στην “Π” ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιάννης Τασσόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος τη μεγάλη αξία του.
Χθες ήταν στο ΠΑΓΝΗ η διευθύντρια του ΕΟΜ, η οποία συντόνιζε όλη τη διαδικασία αλλά και τις συνεννοήσεις με τις ομάδες των γιατρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Λήπτες μυελού των οστών συναντούν τους δότες τους
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί την τελευταία ελπίδα και την τελευταία ευκαιρία για ζωή σε παιδιά και ενήλικες με καρκίνο, όταν όλα τα άλλα μέσα της ιατρικής αποτυγχάνουν, αρκεί να βρεθεί κάπου στον πλανήτη συμβατός δότης καταχωρισμένος στην Παγκόσμια Τράπεζα Μυελού των Οστών.
Αυτό δίνει στους δότες μυελού των οστών την ευκαιρία κυριολεκτικά να σώσουν μια ζωή, γιατί για τον λήπτη είναι η τελευταία και μοναδική ευκαιρία να κερδίσει τη ζωή του.
Έτσι και για τα παιδιά με καρκίνο η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η μοναδική ευκαιρία ζωής, όταν τα άλλα μέσα της ιατρικής έχουν αποτύχει. Η “Φλόγα”, ο σύλλογος των γονιών που έχουν παιδιά με καρκίνο, στηρίζει με θέρμη την κίνηση για τη στράτευση νέων εθελοντών δοτών μυελού και μάλιστα χρηματοδοτεί την ταυτοποίηση δειγμάτων που συλλέγει το ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών) του Πανεπιστημίου Πατρών, ο επίσημος εκπρόσωπος / φορέας της χώρας, προκειμένου να καταχωρισθούν στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το ΚΕΔΜΟΠ με την υποστήριξη της Φλόγας έχει ήδη προσφέρει 64 μοσχεύματα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.
Η ΦΛΟΓΑ και το ΚΕΔΜΟΠ για την προώθηση του θεσμού πραγματοποιούν μεγάλη εκδήλωση τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Αντιγόνη» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οποία λήπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντούν τους δότες τους έναν τουλάχιστον χρόνο μετά τη μεταμόσχευση.
Μια εκδήλωση η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους λήπτες, που κέρδισαν τη ζωή τους, όσο και για τους δότες, που βλέπουν μπροστά τους έναν άνθρωπο ή ένα παιδί που ζει μόνο και μόνο γιατί αυτοί έδωσαν μόσχευμα.