Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, είναι μια σημαντική ευκαιρία για να αναδειχθεί η αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας ως κορυφαία πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης, η οποία σώζει ζωές και συμβάλλει στην υγεία και την ευημερία της κοινωνίας. Είναι αρετές που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα αιμοδότη, αν και του λείπει η συστηματικότητα.
Η αιμοδοσία στη χώρα γίνεται επί το πλείστον ευκαιριακά, συνήθως μετά από εθνικές τραγωδίες ή επείγουσες ανάγκες. Ωστόσο, η έλλειψη τακτικότητας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επάρκεια αίματος. Φαίνεται όπως κάτι να αλλάζει…
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη σημασία της αιμοδοσίας. Οι Έλληνες αρχίζουν να κατανοούν ότι, προσφέροντας αίμα, προσφέρουν το ύψιστο δώρο της ζωής. Ότι με 10 λεπτά από τον χρόνο τους και λίγα ml από το αίμα τους όποτε είναι δυνατό, μπορούν να σωθούν συνάνθρωποί τους· τρεις ζωές με μια αιμοδοσία, 9-12 ζωές ετησίως. Γιατί η προσφορά αίματος δεν πρέπει να είναι ευκαιριακή αλλά να γίνεται συστηματικά και υπεύθυνα, ούτως ώστε να καλύπτει τις συνεχείς ανάγκες της χώρας.
Το προφίλ του σύγχρονου Έλληνα αιμοδότη
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το 2023 συγκεντρώθηκαν 570.974 μονάδες αίματος για την φροντίδα και θεραπεία των ασθενών, 550.974 εκ των οποίων από εθελοντές. Χάρη στην αυξανόμενη ενημέρωση και της ευαισθητοποίηση, το προφίλ του Έλληνα αιμοδότη έχει αλλάξει σημαντικά.
Οι σύγχρονοι εθελοντές αιμοδότες προέρχονται από διάφορες ηλικιακές ομάδες και κοινωνικά στρώματα, με τον ηλικιακό μέσο όρο να κατεβαίνει. Αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που πλέον αντιλαμβάνονται την αιμοδοσία ως κοινωνική ευθύνη, πέρα από σπουδαία κίνηση φιλαλληλίας. Και η συμμετοχή των νέων είναι ακόμα πιο ενθαρρυντική, αφού εκείνοι θα εγγυηθούν τη συνέχιση της εθελοντικής αιμοδοσίας για τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: ygeiamou.gr