παιδικά εμβόλια

Η αύξηση της τιμής του αντιγριπικού εμβολίου αποτρέπει πολλούς από το να το κάνουν

Διπλάσια τιμή από πέρυσι έχει φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς από τα 6,5 ευρώ, έχει φθάσει στα 13.

Χορηγείται δωρεάν εάν το γράψει γιατρός, όμως αν δεν είναι γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ή γιατρός του Δημοσίου, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει ιατρική επίσκεψη, οπότε είναι δώρο άδωρο.

Οι γονείς για τα εμβόλια

Εντωμεταξυ, στην ενημερωτική εκδήλωση που οργανώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων του 54ου Δημοτικού Σχολείου για τον εμβολιασμό των παιδιών τονίστηκε η έλλειψη ενημέρωσης αλλά και επάρκειας εμβολίων.

Σύμφωνα με το Σωματείο, στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πολύδωρας Κουτσαφτάκης είπε:

“Από τα καταγεγραμμένα στοιχεία και τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο και τα όσα συστήνουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στο πεδίο της εφαρμογής τους, που σε ένα μεγάλο βαθμό υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν – για μια ακόμα φορά – «ασκήσεις επί χάρτου».

Η αιτία αφορά τη μεγάλη έλλειψη δημόσιων μονάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της στελέχωσής τους, κινητών μονάδων, συστηματικών προγραμμάτων που θα εξασφαλίζουν την ενημέρωση, την εκπαίδευση για την αξία του εμβολιασμού και την επάρκεια σε εμβόλια.

Ουσιαστικά στο συγκεκριμένο ζήτημα αντανακλάται το κοινό αντιλαϊκό στοιχείο όλων των κυβερνήσεων, δηλαδή η όλο και πιο περιορισμένη κρατική ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί μια ανάπτυξη τέτοιων δημόσιων δομών υγείας και υπηρεσιών αποτελεί «κόστος», που είναι αντίθετο με τους στόχους της  οικονομίας μας.

Γι’ αυτό στο πεδίο της εφαρμογής κυριαρχεί το στοιχείο της «ατομικής ευθύνης» του κάθε γονιού χωριστά, που πρέπει αυτός να βρει τον γιατρό του δημοσίου ή ιδιώτη παιδίατρο, να μεριμνήσει για τον έγκαιρο εμβολιασμό του παιδιού του και αρκετές φορές να αναζητά εναγωνίως να αγοράσει ο ίδιος το συνιστώμενο εμβόλιο που είναι σε έλλειψη.

“Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη”

Από το Σωματείο Εργαζομένων ο ψυχίατρος Βασίλης Κούδας, ανέφερε: “Bρισκόμαστε σε φάση επιδημίας και της ανάγκης να θωρακιστεί αποτελεσματικά ο πληθυσμός έναντι της ιλαράς. Μία νόσος που λόγω των επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, όπως κώφωση, εγκεφαλίτιδα, διανοητική παράλυση κ.ά., ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της ζωής.

Το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτελεσματικής προστασίας είναι ο έγκαιρος και σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες εμβολιασμός του πληθυσμού. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την απουσία πρόληψης και την πολιτική της «ατομικής ευθύνης».

Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των επιστημονικών φορέων η έγκαιρη, συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονιών και συνολικά του πληθυσμού σχετικά με τον εμβολιασμό. Καταγραφή και παρακολούθηση των εμβολιαστικών αναγκών, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού, των εργαζομένων στους χώρους της υγείας και της Πρόνοιας, από τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη. Καμία απολύτως εμπλοκή των ΜΚΟ στους εμβολιασμούς. Εφοδιασμό των κρατικών μονάδων Υγείας με επαρκή αριθμό όλων των εμβολίων, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Κρατικές κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων όπως πρόσφυγες – μετανάστες, Ρομά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, κ.λπ.

Ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εμβολίων που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Η αποζημίωση όλων των εμβολίων να γίνεται με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των ασφαλιστικών ταμείων. Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Όπως έγραψε η “Π”, στην ίδια εκδήλωση ο διευθυντής της  Παιδιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ,  Γαλανάκης Εμμανουήλ, η λέκτορας παιδιατρικής, Περδικογιάννη Χρυσούλα και η επιμελήτρια Α’ της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, Αναγνώστου Νικόλ ανέφεραν ότι τα εμβόλια αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τις λοιμώξεις και τις επιπλοκές τους. Με τον εμβολιασμό προστατεύεται όχι μόνο ο εμβολιαζόμενος, αλλά και όλο του το περιβάλλον.