Διοικητές ΕΣΥ: Την Τρίτη οι συνεντεύξεις με τους επιτυχόντες της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Mε τη συνέντευξη των υποψηφίων για τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) εκτός Αττικής συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία του διαγωνισμού για στελέχη της δημόσιας διοίκησης βάσει του νόμου Κεραμέως, με πρώτο πεδίο εφαρμογής το ΕΣΥ (ΥΠΕ και νοσοκομεία). Την περασμένη Παρασκευή από τη συνέντευξη πέρασαν οι υποψήφιοι για τις δύο ΥΠΕ της Αττικής, Πειραιά και Νησιών.

Ο διαγωνισμός σε ό,τι αφορά το σκέλος των γραπτών είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος του περασμένου Μαρτίου και από την περασμένη Παρασκευή διεξάγεται η προφορική συνέντευξη, για όσα στελέχη, βάσει της βαθμολογίας τους και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνταν, κατέλαβαν τις πρώτες 7 θέσεις στην κατάταξη των υποψηφίων διοικητών για τις 7 ΥΠΕ της χώρας.

Τα 10 πρόσωπα για τις ΥΠΕ του λεκανοπεδίου που πέρασαν από συνέντευξη στην έδρα του ΑΣΕΠ στους Αμπελόκηπους το πρωί της Παρασκευής θα τα διαδεχθούν σήμερα και αύριο άλλοι 28 υποψήφιοι για τις διοικήσεις των 5 ΥΠΕ της υπόλοιπης χώρας. Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των εξεταζόμενων δεν είναι 49 (7 υποψήφιοι σε κάθε μία από τις 7 ΥΠΕ) αλλά μικρότερος γιατί οι υποψήφιοι είχαν δικαίωμα επιλογής περισσότερων από μία ΥΠΕ. Έτσι, κάποιοι επιτυχόντες εντοπίζονται σε δύο 7άδες (ή και στις 14άδες των υποδιοικητών). Για παράδειγμα τέσσερις υποψήφιοι βρίσκονταν και στις δύο 7άδες των διοικητών της 1ης και της 2ης ΥΠΕ στην Αττική.

Συνολικά τα πρόσωπα που θα περάσουν από συνέντευξη είναι 38.

Σήμερα στο κτήριο του ΑΣΕΠ θα βρίσκονται μέχρι στις 3 το απόγευμα οι συνολικά 9 υποψήφιοι για την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης (καθώς σε κάθε 7άδα υπάρχουν 5 κοινοί υποψήφιοι) και το απόγευμα θα περάσουν από συνέντευξη οι 7 επιτυχόντες υποψήφιοι για την 5η ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Αύριο θα γίνουν οι συνεντεύξεις με τους επιτυχόντες της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Και από την Τετάρτη με τον ίδιο ταχύ ρυθμό θα πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις με τους 14 επιτυχόντες κάθε ΥΠΕ που είναι υποψήφιοι για υποδιοικητές.

Οι ερωτήσεις στους πρώτους 10 υποψήφιους

Ερωτήσεις οικονομικής διαχείρισης, από την απορρόφηση ποσών μέσω ΕΣΠΑ μέχρι την εκτέλεση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, ερωτήσεις προσωπικού, από τη στελέχωση κλινικών και τμημάτων μέσω προσλήψεων ή επικουρικών συμβάσεων ή άλλων μορφών εργασίας όπως τα μπλοκάκια μέχρι τις μετακινήσεις και τα «εντέλλεσθε», αλλά και διαχείρισης της νοσοκομειακής καθημερινότητας σε περιόδους ηρεμίας αλλά και σε έκτακτες υγειονομικές συνθήκες όπως αυτές που βίωσε το ΕΣΥ με την πανδημία, ή όπως αυτές που κατά το υπουργείο εκτυλίσσονται τώρα με την έλλειψη παθολόγων σε 14 νοσοκομεία της χώρας, αποτέλεσαν τη δεξαμενή των θεμάτων στα οποία εξετάστηκαν οι 10 υποψήφιοι διοικητές των ΥΠΕ Αττικής.

Μετά τον γραπτό διαγωνισμό όπου όλοι οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στον παραγωγικό και τον επαγωγικό συλλογισμό, βάσει διεθνών ανάλογων διαγωνιστικών διαδικασιών, η προφορική εξέταση επικεντρώθηκε στο πεδίο της διοίκησης που θα κληθούν να ασκήσουν, δηλαδή στην Υγεία.

Τα μέλη της Επιτροπής που αξιολογεί, μέσω της προφορικής συνέντευξης, τους υποψήφιους είναι η Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, κυρία Εύη Δραμαλιώτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτρης Κιρμικίρογλου, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη, καθώς και εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του ΑΣΕΠ, που έχει και την προεδρία της Επιτροπής.

Από τη δεξαμενή των θεμάτων κάθε μέλος της Επιτροπής αντλούσε μία ή περισσότερες ερωτήσεις προς τον εξεταζόμενο. Ωστόσο, αυτή η δεξαμενή δεν είναι ίδια για όλους. Δεδομένου ότι κάθε ΥΠΕ δεν έχει μόνο διαφορετικό αριθμό μονάδων υγείας, αλλά και διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα, τα SOS θέματα επιλέγονται με αυτό το κριτήριο.

Το ερώτημα για παράδειγμα που τέθηκε σε υποψηφίους της 2ης ΥΠΕ Αττικής, Πειραιά και Νήσων, «Πώς θα καλύψετε άμεσα κενά σε ιατρικό προσωπικό στην περίπτωση που προκύψει επιτακτική ανάγκη και ποιες λύσεις θα προκρίνατε;» κάθε άλλο παρά μη αναμενόμενο θα το έλεγε κάποιος, με την κατάσταση που επικρατεί στη νησιωτική χώρα και τις ελλείψεις γιατρών στο μεγαλύτερο τμήμα της. Είναι μια κατάσταση ρουτίνας για τους επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ, γι αυτό και τέθηκε σε υποψήφιους. Έγιναν όμως και ερωτήσεις παγίδες, όπως για παράδειγμα «Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα βάζατε αν αναλαμβάνατε τώρα τη διοίκηση της ΥΠΕ;», που απαιτούσαν πολύ καλή γνώση της κάθε ΥΠΕ για το παρόν αλλά και το μέλλον της δεδομένου πως οι επικεφαλής των ΥΠΕ θα αναλάβουν σταδιακά περισσότερες αρμοδιότητες από το υπουργείο Υγείας.

Η Επιτροπή μέσα από τις απαντήσεις αξιολογούσε την ικανότητα διοίκησης, οργάνωσης, διαχείρισης κρίσεων, αποτελεσματικότητας, που ιδανικά πρέπει να χαρακτηρίζουν τον επικεφαλής κάθε ΥΠΕ.

Το «άριστα» της συνέντευξης είναι 800

Το βαθμολογικό αποτέλεσμα της συνέντευξης θα αθροιστεί στην έως τώρα μοριοδότησή τους και θα καταλήξει το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου σε έναν νέο πίνακα με τους 3 επικρατέστερους ανά προκηρυσσόμενη θέση υποψήφιους διοικητές που θα αποσταλεί στον υπουργό Υγείας. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη της επιλογής του διοικητή ή υποδιοικητή στις ΥΠΕ, όπως προβλέπεται στον νόμο. Πρέπει να είναι πρόσωπα με τα οποία να μπορεί να υπάρχει πολιτική ώσμωση, είχε αναφέρει σχετικά ο υπουργός Υγείας, δεδομένου ότι θα αποτελούν κομβικά πρόσωπα στην υλοποίηση της πολιτικής για την Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία.

Το βέβαιον είναι ότι με την τοποθέτησή τους στις διοικήσεις των ΥΠΕ θα έχουν αμέσως δουλειά, και με πιεστικό ρυθμό, καθώς μεταξύ άλλων των άλλων θεμάτων διοίκησης που θα καλούνται να διεκπεραιώνουν, θα συμμετέχουν και στις τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν άμεσα για την αξιολόγηση των δεκάδων υποψήφιων διοικητών και υποδιοικητών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr