Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Κάθε μέρα και χειρότερα!
Από την εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο

Κάθε ημέρα που περνάει και η κατάσταση στη δημόσια Υγεία της Κρήτης πάει από το κακό στο χειρότερο… Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ και τα όσα είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για προσλήψεις ιδιωτών γιατρών φαντάζουν ουτοπικές.

Το Βενιζέλειο νοσοκομείο προσπαθεί να βρει, μετά την απομάκρυνση της διοίκησης από τον υπουργό Υγείας, την παραίτηση του υπηρεσιακού διοικητή Χάρη Λυδάκη και τον ορισμό του διευθυντή του χειρουργικού τομέα, Ευθυμίου Καρακώστα στην θέση του προσωρινού διοικητή του νοσοκομείου, τα επόμενα βήματά του για να σταθεί όρθιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει νομικό κώλυμα, σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Καρακώστα, αφού ο νόμος ορίζει ότι αν παυθεί η διοίκηση, αναλαμβάνει ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, δηλαδή ο κ.Λυδακης, οποίος όμως αρνήθηκε λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση του, να παίξει αυτό το ρόλο.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης είναι αυτή που θα υπογράψει τις συμβάσεις με τους ιδιώτες αναισθησιολόγους για να αρχίσει η λειτουργία των 4 χειρουργικών τραπεζιών ημερησίως από 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Χρυσοχοΐδη.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που βρίσκεται στο χειρότερο σημείο που ήταν ποτέ, είναι σε στάση αναμονής για να δουν πως θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του υπουργού υγείας, για την ομαλή επαναλειτουργία του Βενιζελείου, σε σύντομο διάστημα και με προσλήψεις – εξπρές, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου υγείας μετά την παραίτηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Το υπουργείο Υγείας προσθέτει ότι η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ξεκινά την 1η Νοεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί και άμεσα προκηρύσσονται, με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων και σημειώνει ότι προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης.

Και καταλήγει: «Το υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους. Την προσωρινή άσκηση καθηκόντων διοίκησης αναλαμβάνει ο διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας».

βενιζελειο
Γιατί παραιτήθηκε

Το γεγονός ότι η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης συνεχίζει να στέλνει γιατρούς παθολόγους με εντέλλεσθε να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, αλλά και το ότι το υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τους ιδιώτες αναισθησιολόγους, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της συνεργασίας τους με το Βενιζέλειο, ξεχείλισαν το ποτήρι για τον προσωρινό διοικητή του Βενιζελείου Χάρη Λυδάκη και τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί.

«Βρίσκομαι στο Ρέθυμνο για να κάνω εφημερία στο νοσοκομείο, δεν μπορώ να είμαι ανακόλουθος με αυτά που λέω και κάνω. Ζήτησα από την ΔΥΠΕ να σταματήσει τις υποχρεωτικές μετακινήσεις παθολόγων του Βενιζελείου και δεν το έκανε.

Αντί να τους δώσω όνομα συναδέλφου για το ποιος θα εφημερεύσει, πηγαίνω εγώ» είπε στην «Π» την Παρασκευή.

Τόνισε ακόμη ότι ενώ από την 1η Νοεμβρίου ανοίγουν τα συνολικά 4 χειρουργικά τραπέζια στο Βενιζέλειο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, οι συμβάσεις με τους ιδιώτες αναισθησιολόγους, δεν έχουν υπογραφεί.

«Ρωτάω την ΔΥΠΕ τι θα γίνει με αυτό το θέμα, μου απαντούν μην ασχολείσαι θα φροντίσει το υπουργείο. Υπο τέτοιες συνθήκες, δεν μπορώ να εργαστώ» ανέφερε ο κ. Λυδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραίτηση Λυδάκη από το Βενιζέλειο και τη θέση του προσωρινού διοικητή, την παραίτηση του υπέβαλε και ο υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου (η οποία ακόμα δεν έχει γίνει δεκτή).

Οι τελευταίες πάντως  πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας αναζητά και άλλα πρόσωπα από τον υγειονομικό χώρο, για να τους αναθέσει τον εξαιρετικά δύσκολο ρόλο της προσωρινής διοίκησης του Βενιζελείου που βρίσκεται υπό διάλυση, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή και τον ορισμό νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Ο κ. Ε. Καρακώστας ορίστηκε προσωρινός διοικητής του νοσοκομείου
Η Καρντόζο με τον δήμαρχο Ανωγείων κ. Κεφαλογιάννη

Τι συμβαίνει με την λίστα των χειρουργείων

Ενημέρωση για τις λίστες των χειρουργείων στο Βενιζέλειο νοσοκομείο οι οποίες αριθμούν περίπου 3.000 ασθενείς ζητούν ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ηρακλείου.

Οι ελεγκτές του υπουργείου εκτός από ενημέρωση ζήτησαν και εξηγήσεις για συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία εμφανίζουν τεράστια καθυστέρηση, αφού για μεγάλα διαστήματα, ακόμα και για χρόνια δεν έχουν οδηγηθεί στα χειρουργεία.

Οι απαντήσεις που έλαβαν σχετίζονται με την μεγάλη μείωση του χειρουργικού χρόνου, ελλείψει αναισθησιολόγων, ένα πρόβλημα που δεν είναι σημερινό, αλλά οξύνθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου (4/9) δεν γίνονται επεμβάσεις στα τακτικά περιστατικά, παρά μόνο στα επείγοντα. Με την παραίτηση του Χάρη Λυδάκη από τη θέση του υπηρεσιακού διοικητή, αυτός που καλείται να   υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για επαναλειτουργία του χειρουργικού τμήματος με 4 χειρουργικά τραπέζια  ημερησίως από την 1η Νοεμβρίου, είναι ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα του Βενιζελείου Ευθύμιος Καρακώστας,  ο οποίος ορίστηκε προσωρινός διοικητής του νοσοκομείου.

Τι συμβαίνει με την λίστα των χειρουργείων
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ το ‘‘παρών’’ έδωσε και ο Μάξιμος Σενετάκης
Η ενιαία λίστα και οι αντιδράσεις

Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων που θα εφαρμοστεί και  έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των γιατρών, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διασυνδέει όλα τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε μία κοινή βάση δεδομένων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο οποίο οι ειδικευμένοι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα αξιολογούν και θα καταχωρούν με ιατρική τεκμηρίωση τη σοβαρότητα της νόσου και την αναγκαι-

ότητα του ασθενή να υποβληθεί σε τακτική χειρουργική επέμβαση.

Από τη λίστα αναμονής θα εξαιρούνται προφανώς τα επείγοντα περιστατικά, ωστόσο τόσο τα τακτικά, όσο και τα έκτακτα χειρουργεία θα δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα.

Στο ίδιο ψηφιακό περιβάλλον θα καταχωρείται η εκτίμηση του γιατρού για τον δυνατό χρόνο αναμονής με κριτήριο την ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς, και ο ίδιος ο ασθενής θα ενημερώνεται άμεσα για την ημερομηνία της επέμβασης του.

Εξηγώντας τη λογική της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Λίστας Χειρουργείων που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Στη λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό. Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά».