ιατρικά παραπεμπτικά
Ο υποδιευθυντής της ΔΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος
Ο κ. Στέλιος Δημητρακόπουλος

Πολλές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στο σύστημα παραπομπών των ασθενών στους ειδικευμένους γιατρούς των νοσοκομείων , των Κέντρων Υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με αυτές, οι οικογενειακοί γιατροί των ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας θα μπορούν να παραπέμπουν τους ασθενείς αν το κρίνουν αναγκαίο με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Ωστόσο, ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος λέει ότι δεν μπαίνουν εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στους γιατρούς, γιατί οι πολίτες συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν τα ραντεβού τους στα νοσοκομεία.

Καμία απαγόρευση

Ο ίδιος είπε: “Δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης του ασφαλισμένου να κλείσει μόνος του τα ραντεβού.

Σκοπίμως διαστρεβλώθηκε το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων δεδομένης της γνωστής αντίθεσης των ιδιωτών ιατρών απέναντι σε μια μεταρρύθμιση που μόνο οφέλη έχει για ασφαλισμένους αλλά και ανασφάλιστους πολίτες.

Εκείνο που ισχύει τώρα είναι ότι οι παραπομπές θα μπορούν να γίνονται παράλληλα και από τους οικογενειακούς γιατρούς κατά προτεραιότητα ,όπως ισχύει και σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ως εκ τούτου :

  • Δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων.
  • Δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού.
  • Δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού.
  • Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους.
  • Όλες οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς παραμένουν δωρεάν άσχετα με την ύπαρξη ή όχι παραπεμπτικού. Είναι απαράδεκτη και έωλη η αποπομπή ασφαλισμένων με την ανυπόστατη δικαιολογία ότι δεν έχουν παραπεμπτικό.»

 

Όπως τονίζει ,εξυπακούεται ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την απόφαση, «ο οικογενειακός γιατρός αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο».

Όπως ορίζεται στην απόφαση, ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

«Έως την πλήρη και λειτουργική ένταξη των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ανωτέρω σύστημα, ο προγραμματισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα. Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή». Eμπόδια στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στον θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

«Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας)», αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Προσθέτει ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.