Δεν πρέπει να μας τρομάζει ο καρκίνος, καθώς συνεχώς ανακοινώνονται νέες θεραπείες
“Ο καρκίνος νομίζω δεν θα ιαθεί ποτέ στην ολότητά του κατά τη διάρκεια της ζωής μας, όμως συνεχώς παρουσιάζονται νέες θεραπείες που βοηθούν τους ασθενείς και αυξάνουν το προσδόκιμο της επιβίωσής τους”. Για τις νέες εξελίξεις στην ογκολογία, την ανοσοθεραπεία και τις μοριακές θεραπείες μιλά στην “Π” ο καθηγητής Ογκολογίας Δημήτρης Μαυρουδής, με αφορμή το Ετήσιο Συνέδριο Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας που αρχίζει αύριο στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”.
Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου σημείωσε ότι σύμφωνα με τις μελέτες, οι ανοσοθεραπείες μπορούν να εφαρμόζονται με καλύτερα αποτελέσματα σε διάφορες μορφές καρκίνου όπως είναι του πνεύμονα, του νεφρού, της ουροδόχου κύστεως, της κεφαλής, του τραχήλου, στο μελάνωμα κ.ά.
Οσον αφορά τις μοριακές θεραπείες, βασίζονται στην ανίχνευση μεταλλάξεων στα καρκινικά κύτταρα που μπορούν να τις “χτυπήσουν” τα νέα φάρμακα.
Να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι καινούργιες θεραπείες μαζί με τη γνωστή χημειοθεραπεία εφαρμόζονται στους ασθενείς του ΠΑΓΝΗ εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία.
Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι οι εξατομικευμένες θεραπείες αφορούν κυρίως τις μοριακές θεραπείες.
Λογοτεχνία και θέατρο μέσα στην Ογκολογική του ΠΑΓΝΗ
Ενα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι η ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με νεοπλασία.Ο κ. Μαυρουδής είπε: “Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα φάρμακα και τις θεραπείες, μας ενδιαφέρει η ψυχολογία του ασθενούς που παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου”.
Ο ογκολόγος ανέφερε ότι η κλινική έχει προσεγγίσει την ομάδα “Διαβάζω για τους άλλους” που είναι διατεθειμένοι να έρχονται στην Ογκολογική του ΠΑΓΝΗ και να διαβάζει λογοτεχνία στους ασθενείς αλλά και ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου που θα δίνουν παραστάσεις.
“Πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά τα προγράμματα που αφορούν την τέχνη από τη νέα χρονιά και ελπίζουμε στην υποστήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου” σημείωσε.
Οι συχνότεροι καρκίνοι και οι αριθμοί
Στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ παρακολουθούνται ετησίως 5.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, νοσηλεύονται 2.500 και γίνονται 9.000 θεραπείες κάθε χρόνο.
Τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης έχει ο καρκίνος του πνεύμονα και κατά 80% -85% ενοχοποιείται το κάπνισμα. Ακολουθεί ο καρκίνος του μαστού το 5%-10% των περιπτώσεων έχουν κληρονομικό υπόβαθρο ενώ το υπόλοιπο είναι άγνωστης αιτιολογίας.
Στη συνέχεια έχουμε τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου. Σε αυτούς τους δύο καρκίνους περίπου 5% είναι κληρονομικής αιτιολογίας ενώ οι άλλοι λόγοι που τους προκαλούν είναι άγνωστοι.
Τι μας συνιστά για προφύλαξη
“Τα ποσοστά του καρκίνου στην Κρήτη δεν διαφοροποιούνται με εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας” ανέφερε ο κ. Μαυρουδής, τονίζοντας ότι ο καρκίνος σήμερα δεν πρέπει να τρομάζει τους ανθρώπους.
“Αυτό που χρειάζεται” επισήμανε “είναι να κάνουμε προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους και να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που μπορεί να μας προφυλάξει από τον καρκίνο.
Αυτό σημαίνει όχι κάπνισμα, έλεγχος του βάρους και αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Μου φαίνεται παράδοξο και αντιφατικό να κάνεις έλεγχο στου πνεύμονές σου αλλά να συνεχίζεις να καπνίζεις. Αυτό δεν είναι πρόληψη” κατέληξε.
Το ετήσιο συνέδριο της Ογκολογίας
Ολες οι νεότερες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν τον καρκίνο θα συζητηθούν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας που οργανώνει από αύριο έως τις 26 Νοεμβρίου η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”.
Θα γίνει εκτενής ενημέρωση για την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του καρκίνου, τις εξατομικευμένες θεραπείες, την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς με νεοπλασία, την εισαγωγή της τέχνης στη λειτουργία της Ογκολογικής Κλινικής κ.ά.
Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο καθηγητής Δημήτρης Μαυρουδής.