ο καθηγητής Εντατικής και διευθυντής ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος
Τεράστια η θνητότητα αν πιεστεί το σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο

Για μία κατάσταση που πρέπει να παραμείνει ελεγχόμενη, μίλησε στο Open ο καθηγητής Εντατικής και διευθυντής ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος, εξηγώντας ότι η διαχείριση των ασθενών με κοροναϊό αποτελεί ένα δύσκολο “γρίφο”, καθώς δεν αρκεί να υπάρχουν διάθεσιμες κλίνες ΜΕΘ, πρέπει να υπάρχει και εξειδικευμένο προσωπικό.

“Η κατάσταση είναι δύσκολη, με την έννοια των πολλών ασθενών που μπαίνουν στις εντατικές και αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη γιατί οι ασθενείς που εισάγονται στη ΜΕΘ, κάνουν ένα σύνδρομο και χρειάζονται συγκεκριμένες και εξειδικευμένες γνώσεις” είπε ο κ.Γεωργόπουλος, εξηγώντας ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο τεράστια προβλήματα:

“Το πρώτο είναι ότι τα κρεβάτια της Εντατικής, παρ’όλο που έχουν αυξηθεί σημαντικά, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι.

Άρα λοιπόν, αν το σύστημα πιεστεί, όσα κρεβάτια εντατικής και να έχουμε, η θνητότητα θα είναι τεράστια. Αυτό απεδείχθη στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το σύστημα υγείας, που είναι από τα καλύτερα του κόσμου, η θνητότητα στο πρώτο κύμα, την Άνοιξη του 2020, έφτασε στο 88% αυτών των ασθενών μέσα στην Εντατική” πρόσθεσε ο κ.Γεωργόπουλος.

Αναφορικά με την Κρήτη, ο καθηγητής ανέφερε ότι η θνητότητα στο ΠΑΓΝΗ, που μέχρι στιγμής δεν έχει πιεστεί, φτάνει το 25%. Κόντρα σε ό,τι συμβαίνει σε άλλα νοσοκομεία, στο ΠΑΓΝΗ δεν υπάρχουν ασθενείς covid σε άλλες κλινικές