ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Γεωργόπουλος
“Καμπανάκι” από τον

Πέντε επιστημονικούς και λειτουργικούς λόγους που επιβάλουν τη λύση του ισογείου και όχι του τέταρτου ορόφου του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου για την ανάπτυξη νέας σύγχρονης μονάδας Εντατικής Θεραπείας που θα χρηματοδοτήσει το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” εξηγεί ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου, Δημήτρης Γεωργόπουλος.

Ο καθηγητής έχει στείλει σχετική επιστολή και στο Υπουργείο υγείας.

Οπως είπε ο ίδιος στην “Π”, αρχικά είχε ενημερωθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την τεχνική υπηρεσία ότι η μόνη εφικτή λύση ήταν αυτή του τέταρτου ορόφου.

Ωστόσο, στην πορεία ενημερώθηκε ότι υπήρχε μια δεύτερη πρόταση αυτή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης μια πρόταση εφικτή, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομέιου για τη χρήση τμήματος του ισογείου.

“Μου πήρε 5 δευτερόλεπτα να καταλάβω, ότι αυτή ήταν η καλύτερη, ήταν “σωστή”  είπε στην ”Π”.

Γιατί η ΜΕΘ πρέπει να γίνει στο ισόγειο και όχι στον 4ο όροφο

Ο κ. Γεωργόπουλος εξηγεί:

“Σήμερα το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας σχετικά με την Εντατική Θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) και γενικά στην Κρήτη έχει φτάσει στα όρια του.

Παρά το γεγονός ότι οι κλίνες εντατικής θεραπείας ενηλίκων στο ΠαΓΝΗ έχουν αυξηθεί από 12 σε 16 λόγω της πανδημίας COVID-19, δεν καλύπτουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου νοσοκομείου.

Η τεκμηριωμένη επιστημονική μου άποψη είναι ότι η λύση του ισογείου είναι σαφώς καλύτερη από τη λύση του 4ου ορόφου.

Οι επιστημονικοί και λειτουργικοί λόγοι που επιβάλουν τη λύση του ισογείου είναι:

  1. Η Μ.Ε.Θ. στον χώρο του ισογείου μπορεί να αναπτύξει 11 κλίνες (και με δυνατότητα άμεσης αύξησης σε 12), περιλαμβανομένων και 2 απομονώσεων (για νοσηλεία μολυσματικών ασθενών). Η συνολική έκταση της νέας Μ.Ε.Θ. ανέρχεται περίπου σε 700 m2, με αποτέλεσμα ο ζωτικός χώρος κάθε ασθενούς να είναι τουλάχιστον 20 m2 και των απομονώσεων 25 m2. Ας σημειωθεί ότι οι απομονώσεις έχουν και προθάλαμο  3-5 m2.  Οι προδιαγραφές αυτές συμφωνούν με αυτές της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και του Κ.Ε.Σ.Υ.   Σήμερα ο ζωτικός χώρος ασθενών είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταβλητές που επηρεάζει θετικά την έκβαση των ασθενών στη Μ.Ε.Θ. και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Στον 4ο όροφο ο ζωτικός χώρος για 9 ασθενείς είναι 7-10 m2 ανά ασθενή, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη πολλών οργάνων, κάτι πολύ συνηθισμένο για Μ.Ε.Θ.
  2. Η Μ.Ε.Θ. στον χώρο του ισογείου είναι κάτω από την ήδη υπάρχουσα, γεγονός που διευκολύνει τα μέγιστα την ενιαία λειτουργία των 2 Μ.Ε.Θ. και παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για το προσωπικό όσο και για την κοινή χρήση βιοτεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. μηχανήματα υπερήχων, συστήματα χορήγησης Ο2 με ψηλή ροή, αναπνευστήρες μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού, συστήματα αιμοδυναμικής παρακολούθησης, κ.α.). Η λύση του 4ου ορόφου είναι πολύ μακριά από την υπάρχουσα Μ.Ε.Θ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις ανάγκες προσωπικού όσο και για τη χρήση του βιοτεχνολογικού εξοπλισμού.
  3. Η Μ.Ε.Θ. στον χώρο του ισογείου έχει δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης τουλάχιστον κατά 1350 m2, μεγάλο πλεονέκτημα για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές ανάγκες κλινών Μ.Ε.Θ. Σήμερα το αποδεκτό ποσοστό κλινών Μ.Ε.Θ. ενηλίκων είναι το ελάχιστο 5% του συνόλου των κλινών του νοσοκομείου (δηλαδή 38 κλίνες για το ΠαΓΝΗ που έχει 760 κλίνες σύνολο). Η λύση του 4ου ορόφου (9 κλίνες Μ.Ε.Θ.) δεν έχει καμία δυνατότητα επέκτασης.
  4. Η Μ.Ε.Θ. στον χώρο του ισογείου έχει δυνατότητα να δέχεται περιστατικά και απ’ ευθείας από εξωτερικό χώρο, χωρίς να πρέπει να περάσουν απο χώρους νοσοκομείου. Αυτό είναι σημαντικό σε μολυσματικές ασθένειες, όπως αυτή του COVID-19. Επίσης γειτνιάζει άμεσα με το Τμήμα Απεικόνισης και Επεμβατικής Ακτινολογίας, ενώ πολύ εύκολη είναι η πρόσβαση τόσο με το Χειρουργείο όσο και με το Τμήμα Επειγόντων. Αντίθετα η λύση του 4ου ορόφου είναι πολύ μακριά από όλα αυτά τα τμήματα και τη θεωρώ ως λύση ανάγκης.
  5. Η μη ανάπτυξη της Μ.Ε.Θ. στον 4ο όροφο θα επιτρέψει τη δημιουργία μη συμβατικών κλινών για τη νοσηλεία καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών ασθενών. Η ανάπτυξη αυτή θα βοηθήσει στην ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών του πληθυσμού της Κρήτης για την αντιμετώπιση καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών νόσων.

Ένα έργο πνοής για την Κρήτη

“Συμπερασματικά, καταλήγει ο κ. Γεωργόπουλος,  η πρόταση για δημιουργία νέας Μ.Ε.Θ. στον χώρο του ισογείου καλύπτει εν πολλοίς τις ανάγκες μια σύγχρονης Μ.Ε.Θ που μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαία δομή με την ήδη υπάρχουσα.

Τόσο από επιστημονική όσο και από λειτουργική άποψη η πρόταση αυτή είναι η καλύτερη δυνατή και εάν γίνει η υλοποίηση της, θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το χρόνιο, μείζον πρόβλημα της έλλειψης κλινών Μ.Ε.Θ. του ΠαΓΝΗ αλλά και της Κρήτης γενικότερα. Αποτελεί ένα έργο πνοής, ανεξάρτητα από τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία COVID-19.