Στόχος μας η εισαγωγή και υιοθέτηση όλων των εξελιγμένων τεχνικών που εφαρμόζονται στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού
Στόχος μας η εισαγωγή και υιοθέτηση όλων των εξελιγμένων τεχνικών που εφαρμόζονται στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού

Το μοναδικό που λειτουργεί σε δημόσιο ίδρυμα της χώρας, είναι το τμήμα της Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοχειρουργικής που προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Θωρακοχειρουργική Κλινική  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Την κλινική διευθύνει ο αναπληρωτής καθηγητής Θωρακοχειρουργικής Δρ. Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης παρουσιάζει στην “Π” το έργο της κλινικής που μπαίνει στην δεύτερη τριακονταετία της και στοχεύει στην εισαγωγή και υιοθέτηση όλων των εξελιγμένων τεχνικών που εφαρμόζονται στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού.

Το έμψυχο δυναμικό της

Η θωρακοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ ιδρύθηκε προ 30 και πλέον ετών με την αρχική λειτουργία του ιδρύματος.

Τον τελευταίο χρόνο εντάχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης και μετετράπη σε Πανεπιστημιακή.

Το δυναμικό της κλινικής αποτελείται από τους:

Δρ Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη MD, PhD αναπληρωτή καθηγητή Θωρακοχειρουργικής (διευθυντή Κλινικής),κ. Ανδρέα Μονιάκη(διευθυντή ΕΣΥ), κα Κυριακή Χιονίδου (διευθύντρια ΕΣΥ), κα Κατερίνα Γαβαλάκη (ειδικευόμενη),

Προϊσταμένη νοσηλευτικού τμήματος

Κακουδάκη Ευτυχία.

Νοσηλευτές ΤΕ

Νομικού Σοφία, Μεραμβελιωτάκης Γεώργιος, Μηναδάκη Ελένη, Παπαδάκη Μαρία, Φραγκιουδάκη Χρύσα, Πετράκη Ευαγγελία, Κασσαβετάκη Μαρία, Γιάτση Αλίκη.

Βοηθοί Νοσηλευτών

Παρασίδης Κωνσταντίνος, Ταμουτζίδου Άννα, Φραγκιαδάκη Όλγα, Βλαχάκη Σοφία, Χατζάκη Ευαγγελία, Βολυράκη Σοφία.

Φυσικοθεραπευτές

Επταμηνιτάκη Ελευθερία, Δημοπούλου Αγλαΐα, Κωμάτας Ιάκωβος.

 Βοηθός θαλάμου

Πρικάκη Αικατερίνη.

Γραμματέας κλινικής

Κωνσταντίνα Παπαδάκη.

Καλύπτει όλο το εύρος των θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων

Η Πανεπιστημιακή Θωρακοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ ασχολείται με όλο το εύρος των θωρακοχειρουργικών  επεμβάσεων και συγκεκριμένα με εκτομές πνεύμονα για τη θεραπεία νεοπλασιών, διαχείριση πλευριτικών συλλογών (υγρό στο πνεύμονα/θώρακα), εκτομή όγκων στέρνου και πλευρών με αποκατάσταση του ελλείμματος, χειρουργική θεραπεία του πνευμοθώρακα, διαχείριση όγκων του αεραγωγού (τραχεία/βρόγχοι), αφαίρεση ξένου σώματος από τον αεραγωγό, χειρουργική αποκατάσταση δυσμορφιών του θωρακικού τοιχώματος, αφαίρεση όγκων μεσοθωρακίου (δηλαδή της περιοχής ανάμεσα στους πνεύμονες όπου βρίσκεται ο θύμος αδένας), χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με μυασθένεια, αντιμετώπιση τραύματος του θώρακα, χειρουργική θεραπεία του εμφυσήματος, χειρουργική θεραπεία περικαρδιακών συλλογών, αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας χεριών και ερυθρότητας προσώπου (υπερβολική εφίδρωση παλαμών, μασχαλών και κορμoύ), πτύχωση για την αντιμετώπιση της παράλυσης διαφράγματος.

Η κλινική οργανώνεται στα πρότυπα των μεγάλων σύγχρονων θωρακοχειρουργικών κέντρων και καλύπτει όλο το φάσμα των χειρουργικών νοσημάτων θώρακος με τακτικά πρωινά και απογευματινά ιατρεία τρεις φορές την εβδομάδα, που στελεχώνονται από μέλη ΔΕΠ και διευθυντές ΕΣΥ.

Πού εξειδικεύεται και πού πρωτοπορεί

Το τμήμα της Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοχειρουργικής είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε δημόσιο ίδρυμα της χώρας. Η κλινική εφαρμόζει από έτους την ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική (VATS – Video Assisted Thoracoscopic Surgery) για όλα τα είδη των επεμβάσεων στον πνεύμονα, στο μεσοθωράκιο και στον υπεζωκότα. Η τεχνική εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη ενώ διενεργείται σε ελάχιστα επιλεγμένα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Συνίσταται στη χρήση βιντεοκάμερας και ειδικών εργαλείων, μέσα από μικρές οπές για τη διενέργεια σχεδόν όλων των επεμβάσεων και αποτελεί τη μέθοδο εκλογής σε όλα τα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού.

Πρόσφατα διενεργήθηκε επιστημονική τυχαιοποιημένη μελέτη από ομάδα κέντρων της Μεγάλης Βρετανίας (multi-centre randomized controlled trial), που απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας την ανωτερότητα της τεχνικής αυτής έναντι της ανοικτής χειρουργικής (VIOLET study).

Η μελέτη κατέδειξε την υπεροχή της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής η οποία έχει μικρότερη συχνότητα επιπλοκών, είναι καλύτερα ανεκτή από τους ασθενείς και συνοδεύεται από μικρότερο επίπεδο μετεγχειρητικού πόνου. Η πλειοψηφία των ασθενών μπορεί να πάρει εξιτήριο εντός 3-4 ημερών για τις βαρύτερες επεμβάσεις και 1-2 ημερών για τις υπόλοιπες, ενώ η αποκατάστασή τους είναι ταχύτερη και απαιτούνται λιγότερα παυσίπονα.

Η κλινική πρωτοπορεί και στη διαχείριση των νοσημάτων του αεραγωγού αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο δημόσιο τομέα, τοποθετήθηκε στεντ (ενδο-πρόθεση) τραχείας και βρόγχων για την αποκατάσταση της αναπνοής του ασθενούς. Αυτό αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την Κρήτη, αφού μέχρι τώρα οι ασθενείς με οξύ πρόβλημα αναπνοής έπρεπε να μεταφερθούν, ενίοτε διασωληνωμένοι, σε ιδιωτικό κέντρο της Αθήνας για θεραπεία.

Στην κλινική εκτελούνται χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης σκαφοειδούς θώρακα (συμπίεση του στέρνου προς τα μέσα) και τροπιδοειδούς θώρακα (προεξοχή του στέρνου προς τα έξω). Διενεργούνται ανοικτές επεμβάσεις ενώ υπάρχει εμπειρία στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με τη χρήση μεταλλικής μπάρας (τεχνική Nuss) μέσω μικρών οπών για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (ενδείκνυται για εφήβους και νέους ασθενείς).

Υπάρχει επίσης εμπειρία στη θεραπεία του εμφυσήματος με χειρουργική μέθοδο (LVRS–Lung Volume Reduction Surgery) αλλά και με μη χειρουργική μέθοδο, με τη χρήση ενδοβρογχικών βαλβίδων (EBV). Η τεχνική ενδείκνυται σε επιλεγμένους ασθενείς με σοβαρού βαθμού εμφύσημα και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Στον άμεσο προγραμματισμό βρίσκεται η διάγνωση δια βελόνας μέσα από τους αεραγωγούς (βρόγχους), μικρών όγκων του πνεύμονα που είναι δυσπρόσιτοι για βιοψία με άλλο τρόπο, με τη χρήση μιας επαναστατικής συσκευής που καθοδηγεί το χειρουργό στο σημείο της βλάβης.

 

Ο διευθυντής της κλινικής, αναπληρωτής καθηγητής Θωρακοχειρουργικής, Δρ. Μανόλης Κεφαλογιάννης
Στόχος μας η εισαγωγή και υιοθέτηση όλων των εξελιγμένων τεχνικών που εφαρμόζονται στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού

Όπως σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης:

“Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περί τις 90 μείζονες και 30 ελάσσονες επεμβάσεις στον θώρακα που περιλαμβάνουν ολόκληρο το φάσμα της θωρακοχειρουργικής. Τα θωρακοσκοπικά χειρουργεία (μέσω μικρών τομών με τη χρήση κάμερας) βρίσκονται στην αιχμή της εξέλιξης της κλινικής με την ταχεία υιοθέτηση αυτής της τεχνικής.

Οι ασθενείς λαμβάνουν εξαιρετικής ποιότητας παροχή υπηρεσιών από το υψηλής εξειδίκευσης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ιδιαίτερα μνεία πρέπει να γίνει στους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες της κλινικής που με το ανθρώπινο πρόσωπο που δείχνουν στους ασθενείς, έχουν κερδίσει την αγάπη και την εκτίμησή τους.  Σε πολλές περιπτώσεις  ασθενείς μας έχουν εκφραστεί δημόσια δια του τύπου, με κολακευτικά λόγια για το νοσηλευτικό μας προσωπικό.

Η κλινική διαθέτει στο δυναμικό της ομάδα εξειδικευμένων φυσικοθεραπευτών, στους θωρακοχειρουργικούς αρρώστους, που θεωρείται θεμελιώδες συστατικό της ταχείας μετεγχειρητικής αποκατάστασής τους.

Η γραμματέας που υποστηρίζει με ζήλο την κλινική μας είναι ο απαραίτητος σύνδεσμός μας με τους ασθενείς και είναι το σημείο αναφοράς τους για οποιαδήποτε διαδικαστικό θέμα”.

To εκπαιδευτικό έργο και ο σχεδιασμός για το αύριο

Το εκπαιδευτικό έργο της κλινικής περιλαμβάνει την κλινική και χειρουργική εκπαίδευση των ειδικευομένων μας. Η θωρακοχειρουργική κλινική έχει δύο θέσεις ειδικευομένων και παρέχει πλήρη ειδικότητα. Το ακαδημαϊκό προσωπικό της κλινικής παρέχει εκπαίδευση σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Στον ερευνητικό τομέα, η κλινική συμμετέχει σε πολυκεντρική μελέτη για τη μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα του εξωτερικού.

Μπαίνοντας στη δεύτερη τριακονταετία της λειτουργίας της, η Θωρακοχειρουργική Κκλινική έχει 4 βασικές στοχεύσεις όπως επισημαίνει ο διευθυντής της:

Την ανάπτυξης της Ρομποτικής Θωρακοχειρουργικής που αποτελεί την τελευταία λέξη στην εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής.

Την εισαγωγή και υιοθέτηση όλων των εξελιγμένων τεχνικών που εφαρμόζονται στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, ώστε να καταστεί το ΠΑΓΝΗ κέντρο αριστείας (Centre of Excellence).

Την εκπαίδευση της νέας γενιάς θωρακοχειρουργών στις νέες τεχνολογίες και τεχνικές.

Την ανάδειξη του ερευνητικού έργου της κλινικής που θα συμβάλει στην ενίσχυση του γοήτρου του Πανεπιστημίου της Κρήτης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.