γιατροί φακελάκια

Απευθείας πληρωμές γιατρών, επιστημονικά συνέδρια και πολυτελή ταξίδια, δώρα και εξυπηρετήσεις. Περισσότεροι από 200 γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το Ηράκλειο φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis, που εξασφάλιζε την προώθηση των φαρμακευτικών προϊόντων της δίνοντας μίζες εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έρευνα του FBI, περισσότερους από 4.000 Ελληνες γιατρούς αφορούν οι δωροδοκίες της πολυεθνικής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τον υγειονομικό κλάδο βρίσκονται νευρολόγοι, διαβητολόγοι, ψυχίατροι και γιατροί πολλών άλλων ειδικοτήτων που πληρώνονταν αδρά για να προωθούν κυρίως καινοτόμα και ακριβά φάρμακα.

Novartis

Οι συζητήσεις    στα “πηγαδάκια”  των γιατρών

Οι πληροφορίες της “Π” αναφέρουν ότι πολλοί γιατροί στο Ηράκλειο οι οποίοι συμμετείχαν στο “πάρτι” με τις μίζες συζητούν για το σκάνδαλο που τους αφορά άμεσα, ωστόσο δεν δείχνουν να ανησυχούν, με το σκεπτικό ότι το αδίκημα παραγράφεται.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της “Efsyn”, ειδικότερα για τις δωροδοκίες σε γιατρούς ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» επισημαίνει:

«Αλλη παράνομη πρακτική που ακολουθούσε η Νοβάρτις για να αυξήσει τα κέρδη της ήταν οι δωροδοκίες σε γιατρούς, προκειμένου οι τελευταίοι να “δεσμεύονται” ότι θα υπερσυνταγογραφούν φάρμακά της. Πιο συγκεκριμένα, στόχοι της εταιρείας ήταν γιατροί υψηλής δυναμικότητας, όπως διευθυντές κλινικών ΕΣΥ, καθηγητές Πανεπιστημίων και ταμειακοί γιατροί.

Οι γιατροί είχαν χωριστεί στις εξής κατηγορίες:

Γιατροί:

  • Α) οι οποίοι είχαν τη μέγιστη συνταγογραφική δυναμικότητα,
  • Β) τύπου μεσαίας συνταγογραφικής δυναμικότητας και
  • Γ) τύπου χαμηλής συνταγογραφικής δυναμικότητας.

Επίσης, υπήρχε η κατηγοριοποίηση των γιατρών σε υποκατηγορίες 1, 2 και 3. Οι τύπου 1 ήταν οι γιατροί που συνταγογραφούσαν πολλά φάρμακα της Νοβάρτις, οι τύπου 2 ήταν γιατροί με μέτρια συνταγογράφηση και οι τύπου 3 με χαμηλή συνταγογράφηση. Στόχος της εταιρείας ήταν να γίνουν όλοι οι γιατροί Α1. Οι πληρωμές των γιατρών αυτών γίνονταν με καταβολές χρηματικών ποσών στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων εταιρειών (Contract Research Organizations-CRO).

»Οι πληρωμές που γίνονταν από λογαριασμό της μητρικής εταιρείας στη Βασιλεία ονομάζονταν πληρωμές “τύπου B” (όπου Β ήταν η Βασιλεία), ενώ αυτές που γίνονταν από τη θυγατρική Νοβάρτις Ελλάς ονομάζονταν “τύπου Α” (όπου Α ήταν η Αθήνα).

Οι πληρωμές αυτές γίνονταν μέσω εικονικών στο σύνολό τους προγραμμάτων, τα οποία κατά περίπτωση ονομάζονταν προγράμματα αγοράς (marketing projects), έρευνες αγοράς (market researches) και από τον Ιούνιο του 2012 και μετά μελέτες “φάσης IV”. Υπεύθυνοι των προγραμμάτων αυτών ήταν τα εμπορικά τμήματα της εταιρείας, δηλαδή τα τμήματα μάρκετιγκ, πωλήσεων και οι επιχειρησιακές μονάδες και πάντοτε με την έγκριση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Νοβάρτις Ελλάς αλλά και του υπεύθυνου Περιφέρειας Ευρώπης της μητρικής εταιρείας».

Σε επόμενη κατάθεσή του ο ίδιος μάρτυρας αναφερόμενος στο «modus operandi» υποστηρίζει ότι «στην πορεία του εκάστοτε οικονομικού έτους εκταμιεύονταν από τους προϋπολογισμούς των εμπορικών τμημάτων για κάθε φάρμακο επιπλέον ποσά, πολλαπλάσια του αρχικού-ενδεικτικού προϋπολογισμού. Οι τρόποι χρηματισμού των κρατικών αξιωματούχων αφορούσαν αδιαφανείς συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, ταξίδια στο εξωτερικό και απευθείας χρήματα από τα “μαύρα” ταμεία της εταιρείας».