Διακόπτουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι ιδιώτες γιατροί

Ταλαιπωρία από σήμερα ως και τη Δευτέρα για τους ασφαλισμένους που θα χρειαστούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα φάρμακά τους ή διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς από σήμερα οι ιδιώτες γιατροί θα γράφουν μόνο χειρόγραφες συνταγές που όμως δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει όλο το ποσό από την τσέπη του και στη συνέχεια θα διεκδικεί τα χρήματα του από τον ΕΟΠΥΥ.

Εξαίρεση αυτής της άτυπης απεργίας που κάνουν οι ιδιώτες γιατροί είναι  τα επείγοντα περιστατικά αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατέληξε σε αυτή την απόφαση, προκειμένου να πιέσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νομού για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία ορίζει την υποχρεωτική εργασία των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις.

Μάλιστα  σε περίπτωση που αυτοί αρνηθούν τότε τους επιβάλλεται η  ποινή  της διακοπής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου, το μέτρο της αποχής από τη συνταγογράφηση είναι σκληρό, αλλά όχι σκληρότερο από μία απεργία: «Είναι μία καλή ευκαιρία να αντιληφθούν άπαντες τι θα γίνει εάν υλοποιηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου» είπε ενώ ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Βαρνάβας συμπλήρωσε ότι: « Οι ιδιώτες γιατροί ασχολούνται με περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας περίθαλψης και δεν έχουν την εμπειρία να αναλάβουν ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών που μπορεί ακόμα και να πεθάνουν. Ποιος θα πάρει την αστική ευθύνη εάν πεθάνει ένας ασθενής;» ρώτησε με αγωνία.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ η εφαρμογή της διάταξης ουσιαστικά θα οδηγήσει σε ένα κύμα φυγής και των ιδιωτών γιατρών από την επαρχία υπό το φόβο της επίταξης τους στα νοσοκομεία που είναι υπό κατάρρευση λόγω έλλειψης προσωπικού. « Θα κλείσουν τα ιατρεία τους στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα και θα φύγουν για άλλους τόπους ή ακόμα και στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας.

Σημειώνεται επίσης ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Πάτρας συντάσσονται ομοφώνως με τον ΠΙΣ και ζητούν άμεση απόσυρση του άρθρου 65 του Νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία.

«Ζητούμε την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία αλλά αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και αποδοτικό σύστημα υγείας. Απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική, με ουσιαστικά κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά, για την κάλυψη των άγονων περιοχών με συναίνεση από τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να δομηθεί ένα ελκυστικό Σύστημα Υγείας, ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ). Μάλιστα τη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του σχέδιο νόμου, τα προεδρεία των ιατρικών συλλόγων της χώρας έχουν έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Πάντως όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πολλοί από τους γιατρούς στα 14 νοσοκομεία ( Σέρρες, Τρίπολη, Δράμα, Σπάρτη, Κοζάνη, Ξάνθη κλπ)  της χώρας που έχουν δραματικές ελλείψεις κυρίως σε παθολόγους έχουν βρεθεί, με εξαίρεση την Κω.

Συνεπώς κατόπιν της προσέλευσης των ιατρών δεν θα χρειαστεί να εκδοθεί υπουργική απόφαση ωστόσο η διάταξη θα παραμείνει γιατί αποτελεί κομμάτι μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που περιλαμβάνει κίνητρα στους γιατρούς,  αύξηση των άγονων νοσοκομείων, ενδιάμεσες προσκλήσεις και τέλος την επίταξη.