ΠΑΓΝΗ

Αθωράκιστη είναι η χώρα μας από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο, όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, σε ανοιχτή επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ και το διοικητή του νοσοκομείου.

Τονίζει πως “η εκδήλωση της πανδημίας βρήκε με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό (πάνω από 400 κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων) και υλικοτεχνική υποδομή, συνέπεια της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης, της Υγείας.”

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως σύμφωνα  με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται, χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν αλλά και το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό καιι τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Υγεία.

“Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το ερχόμενο φθινόπωρο ή και νωρίτερα είναι πιθανό και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του. Το παράδειγμα του αριθμού των κλινών ΜΕΘ είναι ενδεικτικό αν και δεν είναι το μοναδικό.

Η επιβεβλημένη αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν έχει συνοδευτεί από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Από όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το λίγο προσωπικό που έχει έρθει στο νοσοκομείο σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει την ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ που προβλέπει το δικό σας επιχειρησιακό σχέδιο.

Τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ στελεχώνονται με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλα τμήματα.

Σωστά δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή είχαμε θέσει επιτακτικά το ζήτημα και ήταν στην προμετωπίδα των αιτημάτων. Όμως, αυτό δεν μπορεί  να γίνεται  αποδυναμώνοντας ή περιορίζοντας ή υποβαθμίζοντας τη λειτουργία άλλων τμημάτων και κλινικών και μάλιστα ζωτικής σημασίας.

Η στελέχωση των ΜΕΘ απαιτεί μόνιμο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, η οποία μέχρις ότου αποκτηθεί, η επιδημία θα έχει περάσει. Για αυτό τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν μπορούν να καλύπτονται με προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Και  σε μια νέα πανδημία  θα χρειάζεται εξ αρχής εκπαίδευση του νέου προσωπικού. Στερείται, έτσι, το δημόσιο σύστημα Υγείας έμπειρο, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό”, τονίζει το σωματείο.