“Δεν αποκλείω την συνένωση ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου αλλά δεν είναι στις προτεραιότητές μου και σίγουρα δεν είναι κάτι που θα γίνει τώρα”.
Αυτό δήλωσε χθες μιλώντας στην “Π” ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.
Οι απαντήσεις του υπουργού Υγείας ήταν τηλεγραφικές λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας στο Υπουργείο όπως μας είπε, ωστόσο, δίνουν κάποιο στίγμα για το πώς σκοπεύει να κινηθεί στην Κρήτη.
Ρωτήσαμε τον κ. Γεωργιάδη αν έχει εικόνα για τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία του νησιού και απάντησε: “Ναι, έχω μιλήσει με διοικητές και το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις”, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τι είδους παρεμβάσεις είναι αυτές.
Στο ερώτημα αν υπάρχει η σκέψη για συνένωση ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, σημείωσε: “Εχουν γίνει συζητήσεις αλλά στη φάση αυτή όχι δεν υπάρχει, δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Δεν το αποκλείω για το μέλλον, δεν είναι κάτι όμως που μας απασχολεί τώρα”.
Σε επόμενη ερώτηση για τα νοσοκομεία του ν. Λασιθίου και υπάρχει σχεδιασμός να συνενωθούν, είπε στην “Π”: “Οχι, δεν είναι του παρόντος, δεν είναι κάτι που συζητάμε τώρα. Σίγουρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ένα κεντρικό νοσοκομείο, αυτό του Αγίου Νικολάου και να το ενισχύσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα νοσοκομεία, Σητείας και Ιεράπετρας δεν θα τα στηρίξουμε γιατί βρίσκονται σε απόσταση και οι κάτοικοι έχουν ανάγκες”.
Τέλος, αυτό που προλάβαμε να ρωτήσουμε τον υπουργό Υγεία πριν ολοκληρωθεί η επικοινωνία μας, είναι αν ισχύουν αυτά που κυκλοφορούν στον χώρο των υγειονομικών, ότι είναι προαποφασισμένες οι θέσεις ή τουλάχιστον κάποιες θέσεις διοικητών και ο διαγωνισμός που θα “τρέξει” μέσω ΑΣΕΠ γίνεται για τα “μάτια του κόσμου”.
“Οποιος τα λέει αυτά δεν ξέρει τι γίνεται, δεν ισχύουν” ήταν η απάντηση του Α. Γεωργιάδη.
Ο υπουργός Υγείας είπε πριν λίγο καιρό από το Βήμα της Βουλής ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα νοσοκομεία του Ηρακλείου πιθανόν και τον Φεβρουάριο, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Προσέθεσε ότι θα ήθελε να γίνει μια ενδελεχής συζήτηση με τους βουλευτές της Κρήτης, τους παράγοντες της ιατρικής κοινότητας και των ασθενών.
Εχει ενδιαφέρον να ακούσουμε πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα υποστελέχωσης που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, τα οποία κρατούν εκτός λειτουργίας ακόμη και σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ από τα νοσοκομεία του νησιού.
Ενδεικτικά, λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, από τις 27 κλίνες εντατικής του ΠΑΓΝΗ, εκτός λειτουργίας είναι οι 7. Αντίστοιχα, στο Βενιζέλειο, από τις 15 κλίνες εντατικής, οι 3 είναι κλειστές για τον ίδιο λόγο.