Δ.Κοφτερίδης: Περιμένουμε αύξηση εισαγωγών μετά τις γιορτές λόγω ιώσεων – Τα 3 εμβόλια που προστατεύουν

Αυξημένες εισαγωγές ασθενών λόγω των ιώσεων, περιμένουν οι γιατροί μετά τις γιορτές στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Υπενθυμίζουν ότι περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας που πρέπει να κάνουν 3 εμβόλια για να προστατεύσουν τον οργανισμό τους.

«Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια κατά πόσο ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στις συστάσεις εμβολιασμού, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πολλοί δεν έχουν κάνει τα εμβόλια αν και θα έπρεπε» είπε στo patris.gr ο καθηγητής, διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κύμα των ιώσεων έχει κάνει την εμφάνισή του και ότι μετά την περίοδο των γιορτών ,η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία θεωρείται δεδομένη.

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι της γρίπης, του κορονοιού και του συγκυτιακού ιού.

«Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων τα περιστατικά προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση, αναφέρει η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, πνευμονολόγος πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Κλειστοί χώροι και συγχρωτισμός ευνοούν την μετάδοση

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, το κύμα ιογενών ιώσεων που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υπομονή των πολιτών, κυρίως αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, προσθέτει.

Ισχυρή σύσταση οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και μειωμένο αμυντικό σύστημα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όσον αφορά τις λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού οι οποίες αναμένονται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την ίδια, οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί και παθογόνα μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βρόγχος φωνής, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή, ενώ έχουν διαγνωσθεί και περιστατικά συν-λοίμωξης με βαριά κλινική συμπτωματολογία.