ο καθηγητής Γ. Παλλήκαρης στο 13ο Θερινό Σχολείο στην Οπτική της Όρασης (Aegean Summer School in Visual Optics) που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

“Η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας, που κάνει την εμφάνισή της στις παραγωγικές ηλικίες των 40-45 ετών, πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά, αφού υπάρχουν ασφαλείς και αξιόπιστοι τρόποι για την αντιμετώπισή της χωρίς χειρουργείο”.

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γ. Παλλήκαρης στο 13ο Θερινό Σχολείο στην Οπτική της Όρασης (Aegean Summer School in Visual Optics) που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από το εργαστήριο Οπτικής και Όρασης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με εστιασμένες τις θεματικές ενότητες του στις σύγχρονες τεχνικές διόρθωσης της πρεσβυωπίας.

Ο καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης, ιδρυτής του εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και οργανωτής του Θερινού Σχολείου, επισήμανε πως παρότι οι σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς της υγιεινής, της διατροφής και της ιατρικής περίθαλψης έχουν επιτυχώς επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής επιβραδύνοντας τη φυσιολογική γήρανση, η εμφάνιση της πρεσβυωπίας, δηλαδή της απώλειας της ικανότητάς μας να εστιάζουμε αντικείμενα σε κοντινές αποστάσεις, γίνεται αισθητή πολύ νωρίς, στις παραγωγικές ηλικίες των 40-45 ετών.

Παρών στο θερινό σχολείο και ο Shehzad Naroo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άστον στο Μπέρμιγχαμ και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Contact Lens & Anterior Eye», ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές διόρθωσης της πρεσβυωπίας, όπως πολυεστιακοί φακοί επαφής με καινοτόμους σχεδιασμούς ή διόρθωση με μονοόραση, όπου ένα μάτι διορθώνεται για να εστιάζει κοντά ενώ το άλλο μάτι εξασφαλίζει μακρινή όραση.

«Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί οι σχεδιασμοί των “πολυεστιακών” γυαλιών (σχεδιασμοί προοδευτικής ισχύος), με αποτέλεσμα οι χρήστες να παρουσιάζουν καλύτερη και γρηγορότερη προσαρμοστικότητα, εξασφαλίζοντας παράλληλα λειτουργικότερη όραση για όλες τις αποστάσεις» όπως είπε.

Ένας πρωτοπόρος, όπως χαρακτηρίζεται, ερευνητής στο θεματικό πεδίο της φυσιολογίας και της οπτικής της πρεσβυωπίας (ερευνητής τόσο στους ανθρώπους όσο και στους πιθήκους) στο πανεπιστήμιο του Χιούστον στις ΗΠΑ, ο Adrian Glasser, αναφέρει: «Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες σήμερα επιλογές για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της πρεσβυωπίας. Αν και οι επιλογές προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας, καμία από αυτές δεν αναστρέφει πραγματικά τις ηλικιακές αλλαγές που προκαλούν την πρεσβυωπία.

Η πιο διαδεδομένη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, όπου ο κρυσταλλοειδής φακός του οφθαλμού αφαιρείται και αντικαθίσταται με έναν πολυεστιακό ενδοφθάλμιο φακό, δηλαδή έναν τεχνητό φακό που εξασφαλίζει, όπως ο αντίστοιχος φακός επαφής, ταυτόχρονη όραση τόσο για μακριά όσο και κοντά. Υπάρχουν επίσης φάρμακα υπό δοκιμή που αποσκοπούν στο να μαλακώσουν τον φακό για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ελαστικότητά του, αν και αυτά δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για κλινική χρήση».

Σύμφωνα με τον κ. Παλλήκαρη αν και η πρεσβυωπία είναι ενοχλητική, δεν αποτελεί μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή. «Επειδή υπάρχουν ασφαλείς και αξιόπιστοι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της πρεσβυωπίας χωρίς χειρουργική επέμβαση, σε κάθε περίπτωση η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά».