υπέρταση

Μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για την υπέρταση, που παραμένει ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο, πραγματοποιεί μέχρι τα τέλη Μαΐου το Υπερτασικό Ιατρείο της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο “Μάιος, Μήνας Μέτρησης της αρτηριακής πίεσης 2019” το Υπερτασικό Ιατρείο υλοποιεί έως 31 Μαΐου ενημέρωση του κοινού και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του στην πλατεία των Λιονταριών – Λότζια καθώς και στην πλατεία Ελευθερίας στον χώρο μπροστά από την Περιφέρεια.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την υπέρταση; Μας ενημερώνουν ο Dr. Ιωάννης Α. Παπαδάκης παθολόγος – κλινικός υπερτασιολόγος EHS, διευθυντής ΕΣΥ Παθολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, υπεύθυνος Υπερτασικού Ιατρείου  (Κέντρο Αριστείας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης),

Dr. Γεώργιος Ε. Βρέντζος, παθολόγος, διευθυντής ΕΣΥ Παθολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, συνεργάτης Υπερτασικού Ιατρείου  (Κέντρο Αριστείας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης).

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Αποτελεί την πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες και πρώτη αιτία καρδιαγγειακού νοσήματος. Θεωρείται ως ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και ένας από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

  • Η διάγνωση θέλει προσοχή και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου.
  • Υπάρχουν διάφορα μέσα για να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.
  • Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.
  • Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πώς ρυθμίζεται η πίεση

Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός 2 ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.

  • Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή, ή λιγότερο συχνά 2 ή σπάνια 3 φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.
  • Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
  • Η άριστη ρύθμιση της πίεσης είναι απαραίτητη για τη αποτελεσματικότερη προστασία.

Αδιάγνωστοι το 40% των υπερτασικών

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που έγινε σε περίπου 6.000 ενήλικες σε όλη τη χώρα έδειξε (ενδιάμεση ανάλυση):

  • Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση (περίπου 2.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση
  • 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 800.000)
  • 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 1.500.000 είναι αρρύθμιστοι)
  • Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Το πρόγραμμα

Το Παγκόσμιο πρόγραμμα ΜΜΜ της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης έχει σκοπό να προβάλει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι στον γενικό πληθυσμό εάν πάσχουν από υπέρταση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της εμφάνισής της, να έχουν έγκαιρη διάγνωση και να την ελέγχουν αποτελεσματικά, ώστε να προλαμβάνονται οι επιπλοκές της.