«Η πολιτική δε πρέπει να είναι επάγγελμα ούτε και πάρεργο, αλλά ανάγκη και καθήκον» λέει ο Χάρης Ξενικάκης
«Η πολιτική δε πρέπει να είναι επάγγελμα

Ο καρδιοχειρουργός Χάρης Ξενικάκης είχε πολλές ευκαιρίες να φύγει και να εργαστεί στο εξωτερικό, ήταν όμως επιλογή του να μείνει και να προσφέρει στο Ηράκλειο, στην πόλη που γεννήθηκε.

«Νοιάζομαι για τον άνθρωπο, γιαυτό έγινα γιατρός, αυτό είναι το κίνητρο που με φέρνει και στην πολιτική» είπε στην «Π»  ο κ. Ξενικάκης και μας εξηγεί τους λόγους που πήρε την απόφαση να κατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αλέξη Καλοκαιρινό.

Η συζήτηση μαζί του ακολουθεί:

Ένας καρδιοχειρουργός, ένας γιατρός  με ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό επιστημονικό αντικείμενο αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά. Πώς πήρατε, αυτή την απόφαση;

«Έχω μια ρομαντική προσέγγιση πάνω σε αυτό. Η πολιτική δε πρέπει να είναι επάγγελμα ούτε και πάρεργο, αλλά ανάγκη και καθήκον. Δηλαδή αισθάνθηκα την ανάγκη να συμμετέχω  στη λύση των προβλημάτων που αφορούν την πόλη μου, στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα και επέλεξα να εργάζομαι. Επίσης το επάγγελμά μου και η απαιτητική ειδικότητα που ασκώ με έχει μάθει  να νοιάζομαι για τον Άνθρωπο και αυτό είναι το στοιχείο που με φέρνει στην πολιτική.

Η αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα, είναι ένας χώρος που η πολιτική μπορεί να διατηρήσει ή να ανακτήσει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της. Ξέρετε, πριν από πολλά χρόνια, περίπου είκοσι, βρέθηκα μπροστά στο δίλημμα πού να ασκήσω την καρδιοχειρουργική, καθώς είχα προτάσεις και από το εξωτερικό όπου βρισκόμουν και από το εσωτερικό. Επέλεξα τότε μαζί με τον καρδιοχειρουργό κ. Χάσουλα να συνεργαστούμε και να ανοίξουμε την καρδιοχειρουργική κλινική στο ΠΑΓΝΗ, αργότερα και το καρδιοχειρουργικό τμήμα της ιδιωτικής κλινικής που σήμερα εργάζομαι.

Εγχείρημα που κανείς άλλος δεν  είχε τολμήσει τότε. Επέλεξα δηλαδή να  έρθω και να προσφέρω στον τόπο μου. Και τώρα αυτό κάνω, συνεχίζω να θέλω να νοιάζομαι και να  προσφέρω και από έναν άλλον χώρο, αυτόν της αυτοδιοίκησης».

Όλοι αγαπάμε την πόλη μας, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει μαζί με τα καλά να βλέπουμε και τα αρνητικά. Στο Ηράκλειο, ποιά είναι τα μεν και τα δε και ποιά υπερτερούν;

«Την πόλη μας την αγαπάμε με τα καλά και τα αρνητικά της. Η αγάπη και το γνήσιο ενδιαφέρον όμως εκδηλώνονται όταν μπορούμε να δούμε πού υστερεί. Το πρώτο είναι η καθαριότητα. Μικρές και μεγάλες χωματερές δημιουργούνται γύρω  από τους κάδους  στις γειτονιές μας αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ η κατάσταση τα Σαββατοκύριακα γίνεται αφόρητη. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων είναι ένα άλλο πρόβλημα που καθιστά την εύρεση πάρκιγκ, για κάποιον που θέλει να κινηθεί ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης μας, κανονικό σαφάρι.

Σε αυτά θα συμπλήρωνα την απουσία αρκετών χώρων για περίπατο και αναψυχή, τα προβληματικά πεζοδρόμια που δυσκολεύουν τους πεζούς, η απουσία ποδηλατοδρόμων και φυσικά η απουσία συντήρησης των έργων που κατασκευάζονται. Τα παραπάνω αρκούν για να στερήσουν από όλους  εμάς το δικαίωμα  για ποιότητα ζωής. Βέβαια έρχονται για να μας αποζημιώσουν οι υποδομές της πόλης, δηλαδή το λιμάνι και το αεροδρόμιο που της δίνουν διεθνή συνδεσιμότητα, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, τα μουσεία της.

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο ιστορικός πλούτος της, το φυσικό κάλλος, το υπέροχο κλίμα και η θάλασσα που αγναντεύουμε… αλλά αναρωτιέμαι φτάνουν αυτά; Μάλλον, όχι».

Το πρώτο-πρώτο πράγμα που θα θέλατε να βελτιωθεί, ποιό είναι και γιατί;

«Όπως καταλαβαίνετε το πρώτο πράγμα που πρέπει να βελτιωθεί είναι η καθημερινότητα του πολίτη, η οποία σχετίζεται με την καθαριότητα, την κίνηση (με κάθε μέσο) και στάθμευση στην πόλη, τη διαχείριση του νερού και τη θωράκιση του δήμου απέναντι σε φυσικά φαινόμενα.  Αυτά χρειάζονται καλή οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και στελέχωση με επιπλέον προσωπικό, αλλά και συνεργασία με άλλους φορείς και όμορους δήμους, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με το νερό».

Τί σας εμπνέει περισσότερο  στο πρόγραμμα του Αλέξη Καλοκαιρινού, στην δημοτική παράταξη του οποίου κατεβαίνετε υποψήφιος  και γιατί σας έπεισε ότι θα είναι ένας καλός δήμαρχος;

«Ο Αλέξης Καλοκαιρινός είναι ένας άνθρωπος γνωστός στο Ηράκλειο από το ακαδημαϊκό του έργο, αλλά και από τη σπουδαία και ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά του στην πόλη  και στον πολιτισμό της.

Γνωρίζοντας όμως από κοντά τον Αλέξη Καλοκαιρινό, όχι μόνο στις συζητήσεις που κάναμε, αλλά κυρίως στις περιοδείες που τον παρακολούθησα από κοντά – έχει οργώσει όλο το Ηράκλειο και την ενδοχώρα του δήμου- διαπίστωσα  ότι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει σε βάθος και με λεπτομέρειες τα αυτοδιοικητικά πράγματα και τα προβλήματα του δήμου, αλλά κυρίως ξέρει να ακούει τον κόσμο, τους Ηρακλειώτες, με προσοχή.

Και αυτό είναι αρετή για έναν δήμαρχο. Του αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους, είναι προσιτός και γίνεται αμέσως συμπαθής, σκύβει  πάνω στα προβλήματα που του παρουσιάζουν και προβληματίζεται για τη λύση τους.

Από την άλλη η εμπειρία του στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, που δεν είναι λίγο πράγμα, τον εξοπλίζει με τη δυνατότητα να συνθέτει τις απόψεις και να είναι παραγωγικός και αποτελεσματικός. Να συμπληρώσω σε αυτά και τη πολυσυλλεκτική διάσταση του ψηφοδελτίου, τον υπερκομματικό του χαρακτήρα που με ώθησε επιπλέον να συμμετέχω. Η πολυφωνία όταν έχεις έναν ικανό μαέστρο είναι γόνιμη και παραγωγική στην πολιτική».

Αυτές οι εκλογές έχουν μεγάλο ανταγωνισμό, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι.Τί θα λέγατε στους συνδημότες μας για την δική σας υποψηφιότητα; Αν εκλεγείτε, με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να ανταποδώσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπό σας;

«Οι συνδημότες μας πράγματι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε παρά πολλούς υποψηφίους. Αν με τιμήσουν με την ψήφο τους, τότε να είναι βέβαιοι ότι θα υπηρετήσω την εντολή με εντιμότητα και συνέπεια, με ήθος, δηλαδή με  όλα αυτά με τα οποία πορεύομαι στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή.

Ξέρετε ασκώ με επιτυχία το ιατρικό λειτούργημα και η καρδιοχειρουργική  είναι  μια δύσκολη και βαριά ειδικότητα που σε μαθαίνει να παίρνεις γρήγορα καίριες αποφάσεις  και να είσαι ομαδικός και επιτελικός, γιατί αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Αυτά θα κομίσω και στην αυτοδιοίκηση και επιπλέον νέες ιδέες, ως νεοεισερχόμενος, δημιουργική σκέψη και την εμπειρία που δίνει η καθημερινή  ζωή στην πόλη με τα καλά και τα αρνητικά της.

Γιατί αξίζει να μην είμαστε αδιάφοροι πολίτες και να ασχολούμαστε με τα κοινά;

Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια φράση από τον Ν. Καζαντζάκη από την Ασκητική: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε δεν έχουμε  την πολυτέλεια να  αδιαφορούμε για τους συνανθρώπους μας, για τα κοινά προβλήματα. Η συμμετοχή και η πολιτική ενεργοποίηση είναι η μόνη μας  επιλογή.

Εμείς όλοι  έχουμε την ευθύνη  της συμμετοχής ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να κάνουμε την πόλη μας βιώσιμη, μια σύγχρονη πόλη που μας αξίζει να ζούμε και μπορούμε να το καταφέρουμε  με όραμα και δουλειά.