ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ - ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης και περιορισμού των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, όπως είναι αυτοκτονίες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ο οποίος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Αυτοκτονιών τονίζει ότι στη χώρα ο δείκτης παραμένει χαμηλός σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά με ανησυχητικά αυξητικές τάσεις.

Η Ψυχιατρική Εταιρεία τονίζει ότι 800.000 αυτοκτονούν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και οι απόπειρες είναι πολλαπλάσιες, ενώ ανέφερε:
Στη χώρα μας αν και ο δείκτης αυτοκτονιών παραμένει χαμηλός σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια (περίοδος κοινωνικο-οικονομικής κρίσης) παρατηρείται σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών, γεγονός που αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και μελέτης από την επιστημονική κοινότητα.

Τα μέτρα πρόληψης των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών θα πρέπει να περιλαμβάνουν πολλαπλές δράσεις. Η ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τις διαστάσεις του προβλήματος, την άμεση σχέση κατάθλιψης- αυτοκτονικότητας και τη σημασία κοινωνικών παραμέτρων που, ενδεχομένως, συμβάλλουν στην εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών (απώλεια εργασίας, εργασιακή ανασφάλεια, παρατεταμένη ανεργία, διαζύγιο, πένθος κ.α.) θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Η εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αλλά και των μη-ψυχιάτρων ιατρών (ιδιαίτερα των γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας) θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκτίμηση της βαρύτητας της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας ασθενούς με αυτοκτονικές τάσεις ή απόπειρα αυτοκτονίας και την ενδεχόμενη ύπαρξη παραγόντων κινδύνου αυτοκτονίας.

Η ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών για άτομα με υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας ή άτομα που αποπειράθηκαν αυτοκτονία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Εξειδικευμένα τμήματα παροχής υπηρεσιών για άτομα με απόπειρα αυτοκτονίας στους ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων θα βοηθούσε σημαντικά στην πρόληψη των αυτοκτονιών.

Ακόμη, σημαντικό ρόλο στη πρόληψη διαδραματίζουν οι μονάδες επείγουσας τηλεφωνικής βοήθειας (στελεχωμένες από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας) όπως και η ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και στα τμήματα επειγόντων ψυχιατρικών περιστατικών στα Γενικά Νοσοκομεία.

Τέλος, σημαντική παρέμβαση στο επίπεδο της πρόληψης θεωρείται η εντόπιση των παραγόντων κινδύνου αυτοκτονίας.
Οι ειδικοί, πάντως υπογραμίζουν ότι ένα άτομο που κάνει απόπειρα έχει αυξημένες πιθανότητες επανάληψης μέχρι να πετύχει τον σκοπό του και χρειάζεται παρακολούθηση και προληπτικά μέτρα.