Με φόντο την Κρήτη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα ευρεία σύσκεψη επιτροπής στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί ο φάκελος υποψηφιότητας της Ελλάδας, για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Ας δούμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο γνωστός σε όλους ENISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφά- λειας Δικτύων και Πληροφοριών), παρά το ότι επί χρόνια δραστηριοποιούνταν στο χώρο εγκαταστάσεων του ΙΤΕ, έχει στην ουσία μεταγκατασταθεί στον κύριο όγκο του στην Αθήνα, με μεθοδευμένη προοπτική να φύγει από την Ελλάδα μετά το 2019, αφού η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί επέδειξαν χαλαρότατα αντανακλαστικά ως προς τη διατήρηση του Οργανισμού κατ’ αρχάς στο Ηράκλειο και κατά δεύτερον στην Ελλάδα. Κι αυτή είναι η πρώτη παράμετρος.
Στο δεύτερο σκέλος του θέματος, μετά την αίτηση της Μεγάλης Βρετανίας για απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ένωσης μπορούν να διεκδικήσουν τη φιλοξενία οργανισμών που μέχρι σήμερα εδρεύουν στη Βρετανία. Μετά από πρόταση που κατέθεσε Το Ποτάμι, η οποία και έγινε αποδεκτή, η Ελλάδα διεκδικεί πλέον τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με έδρα βέβαια την Αθήνα και όχι το Ηράκλειο. Ο φάκελος της υποψηφιότητας της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε συνεδρίαση επιτροπής υπό τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά και τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Οι δύο υπουργοί θα ενημερώσουν τα κόμματα για την πορεία εξέλιξης της κατάστασης, αλλά και για την υποψηφιότητα της χώρας για τον Οργανισμό.
Σε αυτό το σημείο τώρα, αναμένεται κρητική πολιτική μάχη χαρακωμάτων, αφού εισηγητής από Το Ποτάμι είναι ο Ηρακλειώτης βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος γνωρίζει άριστα τα θέματα τόσο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όσο όμως και του ENISA. Ο Ηρακλειώτης βουλευτής αναμένεται να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για το θέμα του ENISA, το οποίο και συνδέεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αφού στο σύνολο τους τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμα να επιτεθούν στη χώρα και κατά συνέπεια στην Κρήτη, για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του ENISA, αλλά και για το πώς κατάφερε να χάσει, όπως όλα δείχνουν, λόγω της αβελτηρίας της, έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.
Παρ’ όλα αυτά, ο Σπύρος Δανέλλης στη υπερασπιστική του γραμμή, αναμένεται να τονίσει βλέποντας τη θετική πλευρά, πως η Ελλάδα λόγω ENISA έχει τις δυνατότητες αλλά και την τεχνογνωσία για να φιλοξενήσει έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό, ανεξάρτητα από τα παιχνίδια σκοπιμοτήτων που ορισμένοι θέλησαν να παίξουν στις πλάτες Κρητικών και Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συζήτηση αναμένεται καυτή και αναφορικά με την ουσία του θέματος αλλά κυρίως αναφορικά με τις προεκτάσεις της.