το βρετανικό στέλεχος κοροναϊού

Το βρετανικό στέλεχος του κοροναϊού, που εντοπίστηκε πρώτα στην κομητεία του Κεντ το φθινόπωρο του 2020, θα καταστεί σύντομα κυρίαρχο ανά την υφήλιο, προβλέπει κορυφαία Βρετανή επιστήμονας στο BBC.

Η καθηγήτρια Σάρον Πίκοκ, επικεφαλής του βρετανικού προγράμματος γενετικής επιτήρησης, επεσήμανε χθες ότι η κυριαρχούσα βρετανική μετάλλαξη έχει «σαρώσει τη χώρα» και «κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να σαρώσει και όλο τον κόσμο». Ευτυχώς όμως τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στη Βρετανία, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να λειτουργούν καλά έναντι των υπαρχουσών μεταλλάξεων, τουλάχιστον στη Βρετανία, πρόσθεσε η κα Πίκοκ. Σημείωσε μάλιστα ότι η επιτήρηση των διαφόρων μεταλλάξεων του κοροναϊού θα χρειαστεί να διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια.

«Αυτό που μας επηρέασε πραγματικά είναι η μεταδοτικότητα του κοροναϊού», είπε η κα Πίκοκ. «Όταν τον ελέγξουμε ή μεταλλάξει ο ίδιος τον εαυτό του ώστε να πάψει να είναι μεταδοτικός, τότε μπορούμε να πάψουμε να ανησυχούμε γι’ αυτόν. Νομίζω όμως ότι θα τον… κυνηγάμε για χρόνια. Κατά τη γνώμη μου θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό για καμιά δεκαριά χρόνια», σχολίασε.

Χωρίς ιδιαίτερη μετάδοση στα παιδιά

Παράλληλα, νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet αναφέρει ότι κατόπιν ελέγχου των αριθμών και των περιπτώσεων των κρουσμάτων κοροναϊού στη νοτιοανατολική Αγγλία, με επίκεντρο το King’s College Hospital στο Λονδίνο, δεν προκύπτει αυξημένη μετάδοση στα παιδιά λόγω της μετάλλαξης του Κεντ, που έχει καταχωρισθεί επιστημονικά ως Β.1.1.7.

«Δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία σοβαρότερης ασθένειας στα παιδιά και τους νέους κατά το δεύτερο κύμα, κάτι που δείχνει ότι η μόλυνση με το στέλεχος Β.1.1.7 δεν οδηγεί σε ουσιαστικά διαφορετική κλινική πορεία από το αρχικό στέλεχος. Τα ευρήματα αυτά ταυτίζονται με τα προκαταρτικά εθνικά στοιχεία. Η σοβαρή Covid-19 παραμένει σπάνια μεταξύ των παιδιών και των νέων» αναφέρει η νέα βρετανική έρευνα.

Πηγή: BBC, The Lancet