Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κοροναϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό». Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 2.100 κρούσματα του Covid-19 σε 18 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και ότι 38 Ευρωπαίοι πολίτες πέθαναν από την ασθένεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων (35) στην Ιταλία. Υπάρχουν επίσης δύο νεκροί στη Γαλλία και ένας στο Σαν Μαρίνο.
«Οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημία του Covid-19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι ίδια με τις άλλες», τόνισε. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τα κρούσματα στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 1.700.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ θέλουν να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με αφορμή την επιδημία αυτήν.
Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) και της ευρωζώνης θα έχουν τηλεφωνικές επαφές αυτή την εβδομάδα για «συντονίσουν την απάντησή τους» στις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κοροναϊού, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, πάντως, αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την ώρα που η επιδημία του νέου κοροναϊού εξαπλώνεται στη χώρα, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 150 κρούσματα.
Πληθαίνουν οι νεκροί
Να προμηθευτούν συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού κάλεσε τις χώρες σε όλο τον κόσμο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 88.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 σε σχεδόν 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο ιός επηρεάζει κυρίως ανθρώπους άνω των 60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα.Μεταξύ των 45.000 ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό στην Κίνα ως τις 24 Φεβρουαρίου, μόνο το 2,1% ήταν κάτω των 20 ετών, επεσήμανε ο ΠΟΥ.
Εξάλλου ο οργανισμός υπενθύμισε ότι τα συμπτώματα είναι ήπια στους περισσότερους ασθενείς, σοβαρά για το 14% (δηλαδή πνευμονίες) και μόνο το 5% όσων νοσούν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το ποσοστό θνησιμότητας μοιάζει να κυμαίνεται μεταξύ 2% και 5%.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ανέρχεται σε άνω του 50% και υπογραμμίζει ότι οι «θα πρέπει να προτιμάται η άμεση επέμβαση, όπως η προστασία των πνευμόνων με αναπνευστική υποστήριξη».
Ο ιός συνεχίζει να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη, ειδικά στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικό ρυθμό, όπως και στη Γαλλία, όπου αποφασίστηκε να κλείσει τις πόρτες του το μουσείο του Λούβρου.
Στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του 2019, οι αρχές ανακοίνωσαν 42 νέους θανάτους ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξάνοντας τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2 σε 2.912 στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας και σε πάνω από 3.000 διεθνώς.
Τα 202 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα πάντως είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τα τέλη Ιανουαρίου. Όμως, ενώ η επιδημία της ασθένειας COVID-19 διαπιστώνεται πως επιβραδύνεται στην Κίνα, όπου τα δρακόντεια μέτρα καραντίνας αφορούν πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται σε πολλές άλλες χώρες.