Εξιτήριο από την Εντατική Μονάδα του Βενιζελείου πήρε χθες η αναισθησιολόγος Σοφία Παπα-ντωνάκη, η οποία τραυματίστηκε στη διάρκεια της διακομιδής δύο νεογνών από τον Άγιο Νικόλαο στο Ηράκλειο.
“Είναι πολύ καλύτερα, θα μείνει για λίγο στη Χειρουργική Κλινική και μετά μπορεί να πάει στο σπίτι της” μας είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ Ανέστης Κιούλπαλης.
Η γιατρός, η οποία μίλησε στην “Π” από τη Μονάδα όπου νοσηλευόταν, ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Πρώτη φορά μπαίνω στην Εντατική ως ασθενής και θα σας έλεγα ότι είναι η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου εάν οι γιατροί εδώ δεν ήταν τόσο καλοί μαζί μου. Ποτέ δεν θα ξεχάσω πόσο με βοήθησαν και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γι’ αυτό”.
Επικίνδυνες οι συνεχείς διακομιδές
Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις δύο ιατρούς του Νοσοκομείου που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διακομιδής νεογνών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο την Τετάρτη 18 Απριλίου:
“Εκφράζουμε τη λύπη μας για το ατυχές γεγονός που οδήγησε τη μία ιατρό, αναισθησιολόγο του νοσοκομείου στη ΜΕΘ του Βενιζελείου με σοβαρές κακώσεις στο θώρακα, που προκάλεσαν πνευμοθώρακα, κατάσταση απειλητική για τη ζωή της συναδέλφου.
Αυτό το εργατικό ατύχημα είναι πραγματικά ακόμη μια ζωντανή απόδειξη της αυτοθυσίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ που σε αντίξοες θυσίες μπαίνουν ακόμα και σε κίνδυνο της ζωής τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Απαιτούμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο κάλυψης και αποζημίωσης των θυμάτων σε τέτοιες καταστάσεις όπως επίσης και για τις συγκεκριμένες συναδέλφους”.
Και καταλήγει:
“Το συγκεκριμένο ατύχημα δείχνει ακόμη πόσο επικίνδυνες είναι οι συνεχείς διακομιδές περιστατικών από τα νοσοκομεία του ν. Λασιθίου προς τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, διακομιδές που μπορούν να περιοριστούν σημαντικά και να συρρικνωθούν με την επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και την πλήρη λειτουργία του ώστε να μπορεί να παίζει ολοκληρωμένα το ρόλο του δευτεροβάθμιου κεντρικού νοσοκομείου στον νομό Λασιθίου”.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ενωτικό Κίνημα για την “Ανατροπή” επισημαίνοντας:
“Το παρά λίγο τραγικό συμβάν στο Λασίθι φέρνει στην επιφάνεια το απαράδεκτο καθεστώς με τις διακομιδές ασθενών σε όλη τη χώρα.
Ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στη συνάδελφο αναισθησιολόγο, υπενθυμίζουμε:
-Η διακομιδή είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη. Προαπαιτεί κατάλληλη εξειδίκευση ή τουλάχιστον ειδική μετεκπαίδευση. Κανονικά πρέπει να αποτελεί έργο των γιατρών του ΕΚΑΒ. Λόγω όμως της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, στις περισσότερες περιπτώσεις το καθήκον αυτό μεταφορτώνεται στους γιατρούς των νοσοκομείων και ΚΥ.
– Εκτός από την καταναγκαστική αυτή επιφόρτωση, ΔΕΝ υπάρχει θεσμικό καθεστώς ιατρονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης στους γιατρούς των νοσοκομείων και των ΚΥ που εκτελούν τις διακομιδές”.