κρούσματα κοροναϊού νοσοκομείο

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την 44χρονη που νοσηλεύεται στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω της εγκεφαλικής αιμορραγίας που παρουσίασε. Η οικογένειά της έχει ήδη ενημερωθεί ότι είναι εγκεφαλική νεκρή.

Μια κατάσταση που τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μη αναστρέψιμη, όπως μας είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Γ. Χαλκιαδάκης σημειώνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι το τεστ που θα πιστοποιήσει τον εγκεφαλικό της θάνατο.

Ο σύζυγός της Μάνος Μανουσάκης μίλησε στο MEGA για τον γολγοθά που ανεβαίνει η οικογένεια τα τελευταία 24ωρα.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε τον πόνο μας. Έχουμε τρία παιδιά ηλικίας 12 10 και 8 ετών. Έχουμε ενημερώσει με τη βοήθεια ψυχολόγου τα δύο μεγαλύτερα παιδιά» σημείωσε ο Μάνος Μανουσάκης.

Τα παιδιά της 44χρονης ενημερώθηκαν από τον πατέρα τους και από ψυχολόγο για την άσχημη κατάσταση της υγείας της μητέρας τους.

Σήμερα το τεστ πιστοποίησης του εγκεφαλικού θανάτου

Έγραψαν μάλιστα και ένα γράμμα, με όλα τα αναπάντητα γιατί και το παρέδωσαν στον πατέρα τους. Εκεί αποτυπώνουν τις παιδικές απορίες τους μιας και μόλις πριν από λίγα 24ωρα η ίδια η μητέρα τους, τους επιβεβαίωνε ότι θα επιστρέψει υγιής στο σπίτι.

Η άτυχη Γλυκερία έξι μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca υπέστη θρόμβωση, που παραμένει άγνωστο εάν σχετίζεται με το εμβόλιο, και εισήχθη αρχικά στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και αμέσως μετά στο ΠΑΓΝΗ, όπου όμως το βράδυ της Παρασκευής παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία. Εισήχθη στο χειρουργείο και σύμφωνα με την οικογένειά της είναι εγκεφαλικά νεκρή.

«Τώρα περιμένουμε από τους γιατρούς να μας ενημερώσουν επίσημα για το τέλος της Γλυκερίας και να την οδηγήσουμε στην τελευταία της κατοικία» πρόσθεσε ο σύζυγος τής 44χρονης γυναίκας.

Η καθηγήτρια Μ.  Θεοδωρίδου για το περιστατικό της Κρήτης

Για το περιστατικό θρομβώσεων στην Κρήτη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είπε:

“Τα συμπτώματα τα θρομβωτικά να μην ξεχνάμε ότι είναι εξαιρετικά σπάνια. Κεφαλαλγία επίμονη και με διάρκεια, πόνος στον θώρακα ή εμφάνιση διόγκωσης σε κάποιο από τα άκρα, δυσκολία όρασης και εμφάνιση μικρών αιμορραγικών στιγμάτων” είπε αναφερόμενη στα πιθανά συμπτώματα ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Για τις επίσημες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με τον εμβολιασμό, σημείωσε “βγαίνουν πρώτα στα κανάλια και μετά συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα. Υπάρχει μία δυσκολία από το νοσηλευτικό προσωπικό να συλλέξουν και να υποβάλλουν τα πλήρη στοιχεία στην κίτρινη κάρτα κάθε ασθενούς”.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές και ποιες οι ανεπιθύμητες παρενέργειες

Τις αναμενόμενες, κανονικές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό και αυτές που θα πρέπει να δημιουργούν ανησυχία παρουσίασε η Μαρία Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης.

Ανάμεσα στις παρενέργειες που βιώνει πολύς κόσμος και είναι πέρα για πέρα φυσιολογικές είναι:

  • Πόνος στο χέρι και τοπικός ερεθισμός
  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Ατονία

«Είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ίσως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

Η επίμονη κεφαλγία, ο πόνος στον θώρακα, διόγκωση στα άκρα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές”, είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών απάντησε: “Η ηλικία των 16 – 18 μπορεί να εμβολιαστεί. Για το θέμα των παιδιών, υπάρχει ιδιαιτερότητα, διότι θα εμβολιαστούν για να προστατεύσουν άτομα στο περιβάλλον τους. Υπάρχουν υπέρ, αλλά και στοιχεία που θα ζυγιστούν πολύ προσεχτικά”.