Οι έγκυοι που γυμνάζονται συστηματικά μπορεί να μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά τους να εκδηλώσουν άσθμα αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, η άσκηση επί τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μειώνει κατά σχεδόν το ήμισυ τον κίνδυνο αυτό. Η προστασία αυτή είναι εφάμιλλη με εκείνη που παρέχει η διακοπή του καπνίσματος από την μέλλουσα μητέρα, λένε οι ερευνητές.
Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών, που έδειξαν ότι τα νεογέννητα μωρά έχουν πιο δυνατό αναπνευστικό σύστημα όταν οι μητέρες τους γυμνάζονταν συστηματικά στην εγκυμοσύνη.
Είναι όμως η πρώτη φορά που συσχετίζεται η βελτίωση αυτή με μείωση του κινδύνου για άσθμα, διευκρίνισε η επικεφαλής ερευνήτρια Emma-Reetta Musakka, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Med. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 963 μητέρες και τα παιδιά τους που είχαν γεννηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κουόπιο.
Οι ερευνητές εξέτασαν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη. Εξέτασαν επίσης τα κρούσματα άσθματος που είχαν καταγραφεί στην ηλικία των 5-7 ετών στα παιδιά τους. Συνυπολόγισαν επίσης άλλους συμβάλλοντες παράγοντες κινδύνου.
Τα ευρήματα
Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, το 63% γυμνάζονταν 2 ή λιγότερες φορές την εβδομάδα. Το 20% γυμνάζονταν τρεις φορές την εβδομάδα και το 17% τέσσερις ή περισσότερες. Οι πιο συχνές ασκήσεις που έκαναν ήταν:
- Περπάτημα (34%)
- Τζόκινγκ (32%)
- Προπόνηση για δύναμη (29%)
- Ομαδική άσκηση στο γυμναστήριο ή άσκηση στο σπίτι (22%)
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα τα παιδιά ήταν μειωμένες κατά 46% όταν οι μητέρες τους γυμνάζονταν 3 φορές την η εβδομάδα. Ωστόσο η μεγαλύτερη συχνότητα της άσκησης δεν παρείχε πρόσθετο όφελος.
Μάλιστα το εύρημα αυτό παρέμεινε ισχυρό, όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους συμβάλλοντες παράγοντες όπως:
- Η διάρκεια της κύησης έως τη γέννηση του μωρού
- Ο τρόπος γέννησης
- Δείκτες της υγείας των μητέρων (π.χ. ατομικό ιστορικό άσθματος, κάπνισμα, σωματικό βάρος, λοιμώξεις, φάρμακα, διατροφή, στρες)
- Ανεξάρτητο όφελος
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η άσκηση στην εγκυμοσύνη ασκεί ανεξάρτητο, θετικό όφελος στο έμβρυο. Και αυτό συνεχίζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Pirkka Kirjavainen.
«Έως τώρα, η αποφυγή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη ήταν ένας από τους ελάχιστους υπάρχοντες τρόπους για να προστατευθούν τα μωρά από το άσθμα. Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει κάτι εξίσου προστατευτικό και αυτό είναι η άσκηση της μητέρας», κατέληξε.
Οι ειδικοί συνιστούν συνήθως άσκηση κατά την εγκυμοσύνη στις γυναίκες που ήδη γυμνάζονταν πριν μείνουν έγκυοι. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, αν θέλετε να γυμνάζεστε όσο είστε έγκυοι.