Ασφυκτικά γεμάτες είναι οι κλινικές των νοσοκομείων Ηρακλείου από ηλικιωμένους ασθενείς που υποφέρουν κυρίως από λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η Παθολογική του Πανεπιστημιακού έχει τους διπλάσιους ασθενείς από τα κρεβάτια που διαθέτει και έτσι πολλοί άνθρωποι έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές.
Συνωστισμός υπάρχει και στην Παθολογική του Βενιζελείου, όπου προχθές, ημέρα εφημερίας του νοσοκομείου, χρειάστηκε να βγουν και ράντζα.
Ο Χάρης Λυδάκης, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, σημείωσε: “Αυτή είναι η χειρότερη εποχή του έτους αναφορικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Το 40%-50% των ασθενών είναι ηλικιωμένοι με τέτοιου είδους προβλήματα και κάποιοι απ’ αυτούς μπορεί να χρειαστούν και διασωλήνωση.
Η κλινική είναι γεμάτη και προχθές που εφημερεύαμε επιστρατεύσαμε και 4-5 ράντζα, που την επόμενη ημέρα συνήθως δεν υπάρχουν”.
Σύμφωνα με τον Λυδάκη, οι ηλικιωμένοι και όλα τα άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι απαραίτητος και ότι πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους αλλά και να είναι εκτεθειμένοι στο κρύο.
Ο Αχιλλέας Γκίκας, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ανέφερε ότι η κλινική έχει 35 κρεβάτια αλλά νοσηλεύει 60 άτομα.
“Το 20% των ασθενών μας είναι διασπαρμένοι σε άλλες κλινικές, όπως την Οφθαλμολογική, τη Νεφρολογική, την Ουρολογική κ.ά.” είπε.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τις αναπνευστικές λοιμώξεις
Στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία, που το καθένα χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
-Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού
Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αφορούν συνήθως το φάρυγγα, το λάρυγγα, τις αμυγδαλές, την τραχεία, προκαλώντας τις αντίστοιχες παθήσεις φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και τραχειοβρογχίτιδα.
Άλλες συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι η γρίπη, η ιγμορίτιδα, η ωτίτιδα και η λοιμώδης μονοπυρήνωση. Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι συνήθως ιογενείς.
-Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού
Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού αφορούν τους πνεύμονες. Είναι πιο σοβαρές σε σχέση με αυτές του ανώτερου αναπνευστικού και συνήθως οφείλονται σε μικρόβια γι’ αυτό και χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας για να αντιμετωπιστούν.
Το πού οφείλεται μια λοίμωξη, σε ιό (ίωση) ή μικρόβιο (μικροβιακή λοίμωξη), καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισής της.
Τα σημάδια
Το βασικό χαρακτηριστικό μίας ίωσης (ιογενούς λοίμωξης) είναι η καλή κλινική εικόνα του ατόμου, ακόμη και αν έχει ψηλό πυρετό.
Μπορεί δηλαδή να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις καθημερινές δραστηριότητες, να φάει κλπ. Ακόμη και αν δεν το κάνει με όρεξη.
Αντίθετα, όταν πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη, ο ασθενής καθηλώνεται στο κρεβάτι και είναι καταβεβλημένος.
Άλλο χαρακτηριστικό της ιογενούς λοίμωξης είναι ότι συνήθως εισβάλλει προοδευτικά σε αντίθεση με τη μικροβιακή που εισβάλλει απότομα.
Τα βασικά συμπτώματα των λοιμώξεων είναι ο ξαφνικός πυρετός, ο βήχας, η κόπωση, η κακή διάθεση και η βουλωμένη μύτη.
Η εύρεση ακροαστικών και ο αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων θα κρίνουν τη σοβαρότητα της πάθησης και θα καθορίσουν τη θεραπεία.
Σε περίπτωση μικροβιακής λοίμωξης και σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα όπου μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να επιπλακεί με μικροβιακή, είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.