Αρθροπλαστική ισχίου σε εικονική πραγματικότητα
Η προσομοίωση υποστηρίχθηκε από τις τεχνικές ομάδες

Την πρώτη διεθνή, συνεργατική αρθροπλαστική ισχίου σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας πραγματοποίησαν παγκοσμίου φήμης ορθοπαιδικοί χειρουργοί.

Αναλυτικά, η Ιατρική αλλάζει συναρπαστικά καθώς το λογισμικό της ORamaVR συνδέει για πρώτη φορά στην χειρουργική εκπαίδευση, στο ίδιο εικονικό περιβάλλον τις κορυφαίες ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ, της Νότιας Καλιφόρνιας, της Νέας Υόρκης και του Αριστοτελείου.

Ορθοπαιδικοί xειρουργοί παγκοσμίου φήμης μαζί με τους ειδικευόμενούς τους, συνεργάστηκαν πλήρως κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης αρθροπλαστικής ισχίου, με τέσσερις εξ αποστάσεως συμμετέχοντες από το Στάνφορντ, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ και τη Θεσσαλονίκη. Η προσομοίωση υποστηρίχθηκε από τις τεχνικές ομάδες της ORamaVR στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο CORE ΚΕΔΕΚ ΑΠΘ Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των πρώτων πελατών που ενσωμάτωσαν το λογισμικό της ORamaVR στο εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ στην Αυστραλία.

Στην ORamaVR πρόσφατα απονεμήθηκε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο FARE από την Αμερικανική Ακαδημία Χειρουργών ισχίου και γόνατος (Μάιος 2018), καθώς και το δεύτερο βραβείο στην Καινοτομία & Τεχνολογία από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα (Μάιος 2018).

Σημειώνεται ότι η  ORamaVR είναι μια καινοτόμα εταιρία έντασης γνώσης (startup) η οποία υποστηρίζεται από θεσμικό επενδυτή (PJ Tech Catalyst). Εστιάζει στον μετασχηματισμό της ιατρικής εκπαίδευσης (γνώση) και της κατάρτισης (δεξιότητες) των χειρουργών μέσω της καινοτόμας προσομοίωσης εικονικής πραγματικότητας και της μεταφοράς δεξιοτήτων από τον εικονικό στον πραγματικό χειρουργικό χώρο. Έτσι μειώνονται τα χειρουργικά λάθη βελτιώνοντας τα αποτελέσματα των ασθενών.

Οι συνιδρυτές της είναι ο καθ. Γιώργος Παπαγιαννάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), ο καθ. Ελευθέριος Τσιρίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και ο καθ. Πάνος Τραχανιάς (Πανεπιστήμιο Κρήτης) καθώς και Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.