Μεγάλη ανακούφιση προκαλεί στο νησί το γεγονός ότι όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από το κοντινό περιβάλλον του τελευταίου κρούσματος κοροναϊού στην Κρήτη ήταν αρνητικά.
Όπως έγινε γνωστό την περασμένη Πέμπτη, μετά από έναν μήνα αρνητικών τεστ, είχαμε το 16ο κρούσμα στο νησί, πρόκειται για έναν 61χρονο, ο οποίος θεωρείται ελαφρύ περιστατικό και παραμένει στο σπίτι του, σε καραντίνα, όπως προβλέπεται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ζει με την οικογένειά του και παρουσίασε πριν πέντε ημέρες πρώτα πυρετό και μετά αναπνευστική ανεπάρκεια. Είναι σε συνεχή επαφή με τους γιατρούς του.
Χθες το πρωί είχε χαμηλό πυρετό 37,2 και η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
Ο καθηγητής Ιολογίας και υπεύθυνος του εργαστηρίου Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιώργος Σουρβίνος, αναφέρει στην «Π» πως τα τεστ από όλες τις επαφές του 61χρονου ήταν αρνητικά. Μέχρι χθες, το εργαστήριο είχε εξετάσει περίπου 2.000 δείγματα σε όλο το νησί.
Σε ερώτηση της «Π», αν τον εξέπληξε ή απογοήτευσε το γεγονός ότι είχαμε θετικό κρούσμα μετά από πολλές βδομάδες, είπε πως ήταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό.
«Θα δούμε και άλλα στην πορεία, δεν έχει εξαφανιστεί ο ιός», τόνισε.
Σε εγρήγορση τα νοσοκομεία
Το τελευταίο κρούσμα που σημειώθηκε στην Κρήτη έθεσε σε συναγερμό ξανά τις υγειονομικές αρχές του νησιού. Το γεγονός ότι η Κρήτη ήταν «καθαρή» για έναν μήνα είχε οδηγήσει σε μία μικρή χαλάρωση των μέτρων, όπως διαπίστωναν ασθενείς και επισκέπτες.
Ο διοικητής του ΠαΓΝΗ, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, αναφέρει στην «Π» πως από την πρώτη στιγμή, τα μέτρα έχουν γίνει πιο αυστηρά, δεν λειτουργούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ο έλεγχος είναι ενδελεχής. Για να εισέλθει κάποιος στο νοσοκομείο πρέπει να είναι καταγεγραμμένος σε λίστα ασθενών για τα εξωτερικά ιατρεία.
Χθες, η προσέλευση στο νοσοκομείο ήταν κανονική, ως ελαττωμένη, δεν υπήρξε συνωστισμός.
Ο κ. Χαλκιαδάκης απευθύνει έκκληση να μην προσέρχεται ο κόσμος στο νοσοκομείο χωρίς λόγο αν δεν έχει κλείσει ραντεβού ενώ το επισκεπτήριο απαγορεύεται, εκτός από περιπτώσεις, όπου κρίνεται απαραίτητη η βοήθεια ενός ασθενή από τον διευθυντή της κλινικής και την προϊσταμένη.
Σε ερώτηση της «Π» γιατί δεν γίνονται εξετάσεις ασθενών με παραπεμπτικό από γιατρούς των ΤΟΜΥ, ο κ. Χαλκιαδάκης εξηγεί πως αυτή είναι η οδηγία, δεν γίνονται τακτικές αιμοληψίες στο νοσοκομείο για να μην υπάρξει συνωστισμός, κάτι που παρατηρείται σε άλλη περίπτωση.
Σταδιακά, τα ιατρεία ξεκινούν αλλά ο αριθμός των ασθενών είναι μειωμένος, συγκεκριμένες οδηγίες τηρούνται ευλαβικά.
Τα ραντεβού κλείνονται ανά μισή ώρα. Ο κ. Χαλκιαδάκης απευθύνει έκκληση στους ασθενείς, να πηγαίνουν στα ραντεβού πέντε με δέκα λεπτά πριν, όχι νωρίτερα, για να μην έρχονται σε επαφή με τους άλλους ασθενείς.
Όποιος δεν έχει ραντεβού, δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στο νοσοκομείο και μόνο θα ταλαιπωρηθεί.
Ο κ. Χαλκιαδάκης λέει χαρακτηριστικά πως οι χώροι αναμονής είναι μικροί, για να τηρηθούν δύο μέτρα απόσταση, θα χρειαζόταν ένα γήπεδο για να υπάρχουν πολλοί ασθενείς στις αίθουσες.
Σε ερώτηση αν λόγω του κρούσματος, αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που θέλουν να υποβληθούν σε τεστ, απαντά πως το ποιοι κάνουν τεστ και ποιοι όχι καθορίζεται από τον ΕΟΔΥ, δεν έχει να κάνει με το πόσοι το ζητάνε.