Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε αναλυτικά όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν με την «εμβαλωματική», όπως τη χαρακτήρισε, λύση της κάλυψης των κενών του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς.
”Αναλυτικά είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσει και η ιδιωτική υγεία στα νησιά και στις περιοχές που έχουν πρόβλημα, καθώς οι γιατροί θα κλείσουν τα ιατρεία τους και θα φύγουν εάν ενεργοποιηθεί η διάταξη της επίταξης.”
Όπως είπε ο κ. Εξαδακτυλος θα προχωρήσουν σε μια «προσομοίωση» από την Παρασκευή διακόπτοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλους τους ασθενείς εκτός από τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με ειδικες ανάγκες. Θα γράφουν μόνο χειρόγραφες συνταγές,οι οποίες δεν αποζημιώνονται και έτσι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να διεκδικήσουν μετά τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
«Πέρυσι το θέμα είχε λυθεί με ήρεμο τρόπο, όχι με απειλές όπως τώρα. Τα μέλη του ΠΙΣ είναι εξοργισμένα με τη διάταξη που επιβάλλει την εργασία των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε αποχή που θα είναι μια προσομοίωση για να δείξουμε τι μπορεί να συμβεί εάν εφαρμοστεί το άρθρο 56. Ζητούμε συγνώμη από την κοινωνία και περιμένουμε να δούμε μια λύση που θα βγει από τον διάλογο»
Βαρνάβας: Αν δε πάρει μέτρα το υπουργείο, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει σε λίγα χρόνια»
«Το σύστημα Υγείας χρειάζεται θεσμικά οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα προς τους γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Βαρνάβας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι δύσκολο για τον ιδιώτη γιατρό που κάνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να καλείται με αυτόν τον απαξιωτικό και αυταρχικό τρόπο να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
«Εφημερία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις κλινικές σημαίνει κίνδυνο να χάσεις ασθενή. Ποιος θα πάρει αυτή την ευθύνη;»
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ πρόσθεσε ότι λύση θα δοθεί μόνο με μόνιμες προσλήψεις και κίνητρα που θα κάνουν το ΕΣΥ ελκυστικό.
Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν 6.000 κενά σε γιατρούς, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει ένα κύμα φυγής των λειτουργών του Ιπποκράτη από τα νοσοκομεία.
«Στη διαύγεια καθημερινά πέφτουν “βροχή” οι παραιτήσεις, ενώ την ίδια στιγμή 600 γιατροί βγαίνουν στη σύνταξη κάθε χρόνο. Εάν το υπουργείο δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει σε λίγα χρόνια” κατέληξε ο κ. Βαρναβας.