Από το  πασχαλινό τραπέζι απευθείας στα… Επείγοντα

Μαγειρίτσα, κοκορέτσι, αυγά, αρνί στη σούβλα. Η χοληστερίνη “έκανε πάρτι” στο πασχαλινό τραπέζι, πολλοί έφαγαν και ήπιαν σα να μην υπάρχει αύριο και κατέληξαν με όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα της υπερφαγίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του Βενιζελείου Γιώργο Μοσχοβάκη, την Κυριακή του Πάσχα, που το νοσοκομείο εφημέρευε στο ΤΕΠ πήγαν περίπου 18 άτομα με έντονους πόνους στο στομάχι από το πολύ φαγητό.

Τα 3 από αυτά αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιολογικά.

Αρκετή δουλειά είχε και το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Όπως μας είπε ο διευθυντής του Τμήματος Παναγιώτης Αγγουριδάκης, τα περισσότερα αφορούσαν περιστατικά γρίπης και υπερφαγίας.

Ο ίδιος σημείωσε: “Ηρθαν με έντονους πόντους στο στομάχι λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και ποτού.

Τις περιπτώσεις αυτές τις αντιμετωπίζουμε με φάρμακα γαστροκινητικά για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα των ασθενών”.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι για τους επιστήμονες το γεγονός ότι τις ημέρες του Πάσχα “παρατηρείται μία ιδιαίτερη αύξηση τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς στοιχεία δείχνουν η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνεται τουλάχιστον 30% μετά την Κυριακή του Πάσχα από άτομα που παρουσιάζουν καρδιακά και γαστρεντερολογικά προβλήματα κατά κύριο λόγο” σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η υπερκατανάλωση λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης, θερμίδων, αλατιού και αλκοόλ, αλλά και ζάχαρης από τα γλυκά και το τσουρέκι έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις, ειδικά όταν ακολουθεί τη νηστεία.

«Η γιορτή του Πάσχα χαρακτηρίζεται από δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές καταστάσεις και επιλογές. Περιλαμβάνει αρχικά την 40ήμερη ή μικρότερης χρονικής περιόδου νηστεία (για τους περισσότερους μιας εβδομάδας, αυτής της Μεγάλης Εβδομάδας)0, κατά την οποία υπάρχει πλήρης αποχή από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης, με κυρίαρχα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, υδατανθρακούχα αμυλούχα τρόφιμα και τα θαλασσινά, ως βασικότερο εκπρόσωπο των ζωικών τροφών».

Αν και η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία, όπως επισημαίνει, για  αποτοξίνωση» από πιο επιβαρυντικά, τυποποιημένα τρόφιμα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης, «απαιτεί προσοχή τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από αυτήν, κατά την επάνοδο στο πλήρες και πιο φυσιολογικό διαιτολόγιο».

Ο κίνδυνος επιπλοκών αφορά περισσότερο τα άτομα με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου αλλά και άτομα που έχουν κάποια διαταραχή σε μεταβολικούς δείκτες όπως είναι το ουρικό οξύ ή έχουν ιστορικό γαστρεντερικών παθήσεων.

Συνεπώς «άτομα με παραπάνω σωματικό βάρος και παχυσαρκία, με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένο ουρικό οξύ, αλλά και έλκος, γαστρίτιδα ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν τις συνηθέστερες περιπτώσεις που πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους τις ημέρες αυτές» τονίζει.