Διπλασιάζονται από σήμερα οι χειρουργικές επεμβάσεις στο Βενιζέλειο με τη συνδρομή 15 ιδιωτών αναισθησιολόγων που συνεργάζονται με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια της πόλης του Ηρακλείου.
Οπως είπε στην “Π” ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου και εκτελών χρέη διοικητή Ευθύμιος Καρακώστας, οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν χθες στη ΔΥΠΕ και από σήμερα αρχίζουν εναλλάξ τα χειρουργεία στο ΕΣΥ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε εργάσιμη ημέρα θα μπορούν να γίνονται μέσο όρο 14-16 επεμβάσεις, ενώ από τις 4 Σεπτεμβρίου δεν γίνονται ούτε οι μισές.
Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, το άνοιγμα των 2 επιπλέον χειρουργικών αιθουσών για το επόμενο τρίμηνο θα επιτρέψει στους χειρουργούς να πραγματοποιήσουν συνολικά περίπου 1.000 επεμβάσεις. Να σημειώσουμε ότι στη λίστα του νοσοκομείου υπάρχουν σχεδόν 3.000 χειρουργεία σε εκκρεμότητα.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς έχουν ήδη χειρουργηθεί ιδιωτικά ή είναι εγγεγραμμένοι και σε λίστα άλλου νοσοκομείου.
Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις αυτές αφορούν υπηρεσίες συνολικά ενός τριμήνου και όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει στη συνέχεια, αφού ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ότι μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές και οι προσλήψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που είναι κενές σήμερα στο νοσοκομείο και δημιουργούν πολλά προβλήματα στη λειτουργία του.
Ελλείψεις αναισθησιολόγων σε όλα τα νοσοκομεία
Οι ελλείψεις αναισθησιολόγων είναι ένα μείζον ζήτημα που αφορά όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, της χώρας και όλης της Ευρώπης.
Στο Βενιζέλειο έχουν μείνει 3-4 και μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ στο ΠΑΓΝΗ ο αριθμός τους επίσης μειώνεται συνεχώς, αφού πολλοί έχουν φύγει για τον ιδιωτικό τομέα με πολλαπλάσιους μισθούς.
Το νοσοκομείο είχε 21 αναισθησιολόγους, τώρα έχει μείνει με 13-14 και φημολογείται ότι ετοιμάζονται να παραιτηθούν και άλλοι.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, σημείωσε ότι σήμερα στο Πανεπιστημιακό από τις 9 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν 7-8, στο Βενιζέλειο από τις 8 οι 2 που τώρα αυξάνονται σε 4, στο Ρέθυμνο από τις 2 η 1, το ίδιο στη Σητεία, στην Ιεράπετρα, στον Άγιο Νικόλαο.
Έτσι, περισσότεροι από 9.000 ασθενείς στην Κρήτη περιμένουν μήνες ή και χρόνια να μπουν στο χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού που έχουν κλειστές πάνω από 10 αίθουσες χειρουργείων, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και κυρίως αναισθησιολόγοι, για να τις λειτουργήσουν.