ο εμβολιασμός για την μηνιγγίτιδα Β

Ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό στα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων έχει δημιουργήσει η πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητή Παιδιατρικής, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής ,η πιθανότητα  της επανεμφάνισης παλιών και ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων είναι μεγάλη και το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, για την οποία η εμβολιαστική κάλυψη είχε φθάσει στο 40%.

Ενδεικτικά αναφέρει τις εξής μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:

– Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV) → μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%,

– Μηνιγγίτιδα C → μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%,

– Μηνιγγίτιδα Β → μείωση εμβολιασμών κατά 40% κλπ.

«Έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «στο τρίτο lock down του Φεβρουαρίου 2021 τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, από τα παραπάνω προκύπτει ότι «το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκίτης, μηνιγγίτιδα κλπ.

«Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β»

Μάλιστα, ο καθηγητής τόνισε ότι το πρόβλημα από την πτώση των εμβολιασμών θα είναι πιο έντονο ειδικά για τη μηνιγγίτιδα Β, για την οποία η εμβολιαστική κάλυψη είχε φτάσει στο 40%.

Με αφορμή την προειδοποίηση του κ. Κωνσταντόπουλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και ύπουλη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις και προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.  Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, αλλά τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

Είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερωθούν για τη νόσο και την αξία της πρόληψης. Για τη μηνιγγίτιδα Β ουσιαστική πρόληψη αποτελεί μόνο ο εμβολιασμός, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.