εμβολιασμός
Αντιδράσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εξαγγελία του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, που αφορά στην κατάργηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να προμηθεύονται τα εμβόλια από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Η συνταγογράφηση ενός αντιγριπικού εμβολίου, όπως και κάθε άλλου φαρμάκου δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη, αλλά συνέχεια της κλινικής εξέτασης και της λήψης του ιατρικού ιστορικού του εξεταζόμενου.

Αποτελεί μια ιατρική πράξη, την οποία μόνο ο θεράπων γιατρός μπορεί να εκτελέσει και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες, η οποία δεν επιδέχεται αντιποίησης και δεν αφορά προϊόν εμπορικής συναλλαγής.

Ο Ι.Σ.Η. τονίζει την ανάγκη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., αλλά παράλληλα θεωρεί ότι η διενέργεια ιατρικής πράξης από μη ιατρούς έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

“Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς.

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή”, τονίζει.

Γιατροί στην Πρώτη Γραμμή

Για το ίδιο θέμα η παράταξη “Γιατροί στην Πρώτη Γραμμή” μεταξύ άλλων σημειώνει:  “Η πρόσφατη απόφαση του ΥΥ για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγογράφηση δείχνει για άλλη μια φορά ότι κάποιοι δεν έχουν μάθει το μάθημά τους. Δεν έχουν διδαχθεί από το γεγονός ότι κάθε μαζικός εμβολιασμός για να επιτύχει χρειάζεται να στηριχτεί από ένα οργανωμένο σύστημα ΠΦΥ.

Στην πανδημία Covid διατέθηκαν πάρα πολλά χρήματα για να  πειστούν οι πολίτες για το όφελος που θα έχουν αν εμβολιαστούν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Όλοι τότε έλεγαν πολύ σωστά ότι η ύπαρξη ενός συστήματος ΠΦΥ άμεσης πρόσβασης θα εκτόξευε τη συμμετοχή στον εμβολιασμό. Παρόλαυτά  τίποτα δεν έγινε (μόνο το  χειροκρότημα) και μια ιατρική πράξη αφέθηκε σε χέρια άλλων (φαρμακεία κλπ) όπως και τώρα.

Η  απουσία κινήτρων, η έλλειψη ραντεβού άμεσης πρόσβασης σε δομές ΠΦΥ, η ιλαροτραγωδία με τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και πολλά άλλα οδηγούν πάλι την ηγεσία του ΥΥ προ των ευθυνών της. Και  μη αναλαμβάνοντας αυτές διαλέγει την εύκολη λύση.

Τελικά και αυτή η κυβέρνηση απέτυχε να δώσει οικογενειακό ιατρό στον πολίτη. Η “συμπληρωματική υπηρεσία” του προσωπικού ιατρού, υποκοστολογημένη και με υπερφορτωμένους ιατρούς που σου τους επιλέγει το φαρμακείο, δεν σας φταίει, κ. υπουργέ”.