Οι φοβίες των ηλικιωμένων που ζουν απομονωμένοι, ότι μπορεί να πάθουν κάτι και να μη βρεθεί κανείς να τους βοηθήσει, ο πανικός των μικρότερων σε ηλικία συμπολιτών μας που ασφυκτιούν από την αφόρητη πίεση του εγκλεισμού, αλλά και οι παρενέργειες της παραπληροφόρησης, είναι μόνο μερικά από τα ενδεικτικά προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας του δήμου Ηρακλείου, που έχει αποδειχτεί ένας ισχυρός κυματοθραύστης των παρενεργειών της αναγκαστικής καραντίνας του κοροναϊου.
Μάλιστα, ενώ, στην αρχική φάση της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνούσαν κατά βάση άνθρωποι άνω των 50-60-70 χρόνων, όσο περνά ο καιρός, πυκνώνουν τα τηλεφωνήματα ανθρώπων μικρότερων ηλικιών, από 35 και κάτω, για κάποιους από τους οποίους έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΕΚΑΒ προκειμένου να οδηγηθούν σε ψυχιατρική κλινική καθώς η κατάσταση τους κρίθηκε εξαιρετικά επιβαρυμένη.
Τι ακούν οι ψυχολόγοι στην τηλεφωνική γραμμή στήριξης του Δήμου Ηρακλείου
Ανθρώπινα δράματα πίσω από κλειστές πόρτες
Όλη η παλέτα των προβλημάτων που έχει πυροδοτήσει η αναγκαστική καραντίνα πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών αποκαλύπτεται μέσα από τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης του δήμου Ηρακλείου, που απευθύνεται στους δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη.
Όπως είναι γνωστό, όσοι νιώθουν ότι χρειάζονται ψυχολογική στήριξη ή συμβουλές, μπορούν να καλούν στο 2813-409-990, από τις οκτώ το πρωί, έως τις οκτώ το βράδυ, προκειμένου να επικοινωνούν με τις ψυχολόγους του Δήμου.
Μια από τις ψυχολόγους που βρίσκονται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η κ. Αναστασία Πιπεράκη, μιλά σήμερα στην «Π» για τα περιστατικά που κλήθηκε να διαχειριστεί και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσουν συνάνθρωποι μας που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους αποκλεισμού λόγω των ειδικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν ληφθεί από την πανδημία του κοροναϊού.
Η ίδια εξηγεί ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη, και αυξάνονται τα τηλέφωνα από ανθρώπους νεαρότερης ηλικίας, που λόγω εγκλεισμού εμφανίζουν προβλήματα οικογενειακής φύσης, ή άνθρωποι με χρόνια νοσήματα οι οποίοι εμφανίζουν άγχος για το πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει όλη αυτή η καραντίνα του εγκλεισμού.
Επίσης υπάρχουν ψυχιατρικά περιστατικά που είτε παίρνουν αγωγή αλλά λόγω της κατάστασης ίσως χρειάζεται να γίνει κάποια μικρή μεταβολή στη θεραπεία τους, είτε κάποιοι άνθρωποι στο παρελθόν έπαιρναν αγωγή τη σταμάτησαν και τώρα λόγω της κατάστασης χρειάζονται ξανά να έχουν επαφή με τον ψυχίατρο στον οποίο εμείς παραπέμπουμε…
Η κ. Πιπεράκη σημειώνει ότι πραγματικά συγκλονίζει ο φόβος των ηλικιωμένων ότι κάποια στιγμή θα πάθουν κάτι κακό και δε θα τους βρεθεί κανείς εδώ να τους ψάξει ή να τους βοηθήσει, όπως επίσης και τα περιστατικά των νέων ανθρώπων που εμφανίζουν κατάθλιψη, και χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να κληθεί ασθενοφόρο για τη μεταφορά τους στο κατάλληλο ιατρικό περιβάλλον.
Η ψυχολόγος εξηγεί ότι είναι πραγματικά πολύ βοηθητική, η καθημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρα, διότι απαντά σε καθημερινά ερωτήματα που ανακύπτουν, ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα με τους πολίτες που υπερπληροφορούνται δηλαδή φορτώνονται με περισσότερη πληροφορία.
Μάλιστα, όταν οι πηγές δεν είναι καλά ενημερωμένες, ο πολίτης στρεσάρετε και βρίσκεται σε αντικειμενική δυσκολία να διαχειριστεί το άγχος και το στρες που πυροδοτεί το ενημερωτικό υλικό με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος.
Σύμφωνα με την ίδια η κατάσταση του εγκλεισμού έχει οδηγήσει αρκετούς συμπολίτες μας σε μια διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων που είχαν διαταραχθεί με άτομα του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος με τα οποία είχαν χάσει επα- φή.
Η κ. Πιπεράκη, τονίζει ότι για την ίδια είναι συγκλονιστική η αίσθηση να αφουγκράζεσαι τον πόνο του άλλου μέσα από τηλέφωνο και χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή για να μπεις στην ψυχοσύνθεση του άλλου, μόνο μέσα από τη φωνή και το συναίσθημα που περνά η τηλεφωνική γραμμή.