εμβολιασμός παιδιών

– Καλύτερη, αλλά με “απώλειες” η εικόνα στην Κρήτη

“Οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, πρέπει να είναι για εκείνους πρώτη προτεραιότητα”. Αυτό είπε στην “Π” ο καθηγητής Παιδιατρικής, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μανόλης Γαλανάκης, με αφορμή το “καμπανάκι” που κρούουν οι ειδικοί, καθώς λόγω της πανδημίας, υπάρχει πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών.

Ο καθηγητής Μανόλης Γαλανάκης
Ο καθηγητής Μανόλης Γαλανάκης

“Στην Κρήτη, οι γονείς γενικά φροντίζουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλες περιοχές της χώρας. Γι’ αυτή την περίοδο δεν έχουμε στοιχεία για το νησί, ωστόσο εκτιμώ οτι και εδώ θα έχουμε κάποια μείωση στους εμβολιασμούς των παιδιών” είπε ο κ. Γαλανάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, τα παιδιά πρέπει να είναι καλά εμβολιασμένα. Ο κ. Γαλανάκης σημείωσε επίσης ότι πλέον οι ιώσεις έχουν εξαφανιστεί λόγω των προστατευτικών μέτρων.

“Καμπανάκι” παιδιάτρων για πτώση εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών

Πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες των παιδιών, κυρίως όμως άνω των 5 ετών και των εφήβων, διαπιστώνουν οι παιδίατροι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η μεγάλη μείωση της τάξης του 70% που παρατηρήθηκε την άνοιξη του 2020, όσον αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων, δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρούν εκ νέου μείωση της τάξης του 30%-40% στους εμβολιασμούς των εφήβων σε όλα τα εμβόλια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, αναφέρει ότι η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, είχε απασχολήσει ως πρόβλημα από το πρώτο lockdown το 2020 και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, είχε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τη συνέχιση του προγράμματος, χωρίς τον περιορισμό μόνο με τα βασικά εμβόλια. Η Επιτροπή είχε ανταποκριθεί άμεσα και είχε συστήσει τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος με όλα τα εμβόλια.

Όπως, όμως, αναφέρει η Ομοσπονδία, οι γονείς δεν έφεραν και δεν φέρνουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν στο ποσοστό που θα έπρεπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολίων και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης. Οι παιδίατροι απευθύνουν έκκληση στους γονείς να ανοίξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους, όπου είναι καταχωρημένα τα εμβόλια και σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη. Στην περίπτωση που θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν καθυστερημένοι εμβολιασμοί, να φροντίσουν άμεσα να τα εμβολιάσουν.

Υπογραμμίζουν ότι το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα προστατεύει τα παιδιά ώστε να μη νοσήσουν από πολύ σοβαρά νοσήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα. «Αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κάτω από κάποιο ποσοστό, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα, που χάρις στους εμβολιασμούς έχουν από πολλά χρόνια σχεδόν εξαφανιστεί», σημειώνει η Ομοσπονδία.